Yunanistan, İyon Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarttı

Yunanistan, İyon Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarttı

Yunanistan'da İyon Denizi'nde karasularınının 6 milden 12 mile çıkarılmasıyla ilgili kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yunanistan'ın İyon Denizi'nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasıyla ilgili kararname ülkenin Resmi Gazete'sinde yayımlandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin batısında yer alan İyon Denizi'nde, Arnavutluk yakınlarındaki İyon Adaları'ndan Mora Yarımadası'nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu'na kadar olan deniz bölgesinde, körfezlerin kapatılması ve düz ana hatların çizilmesiyle ilgili kararnamenin yürürlüğe girdiği belirtildi.

Kararnamenin, Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin uygulanması kapsamında yayımlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Yunanistan'ın bu hareketinin İyon Denizi'nde kara sularını genişletmesi süreci için bir hak ve gerekli bir adım oluşturduğu" öne sürüldü.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Yunanistan'ın, benzer haklarını ülkenin diğer bölgelerinde de uygulama hakkını mahfuz tuttuğu vurgulandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Yunanistan Parlementosu'nda yaptığı açıklamada, eniz Hukuku Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesince İyon Denizi'nde "egemenlik hakları olduğunu" savunarak, ülkesinin İyon Denizi'nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmiş, ülkesinin "kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini" savunmuştu.