Yunan ordusu teyakkuza geçti: Ankara-Atina arasında Navtex gerilimi

Yunan ordusu teyakkuza geçti: Ankara-Atina arasında Navtex gerilimi

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları arama ve sondaj faaliyetleri çerçevesinde Ankara-Atina arasında süregiden gerilimde gözler Meis adası çevresinde. Türkiye’nin sismik arama çalışmaları için yayınladığı Navtex’e, Atina karşı bildirimle yanıt verdi. 

Ankara’nın 21 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında sismik arama yapılacağını gerekçe göstererek Navtex (seyrüsefer bildirimi) yayınlamasının ardından Yunan ordusunda yaz tatilleri askıya alındı. 

Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Ankara’nın Navtex ilanının ardından ziyaretini yarıda keserek Atina’ya döndü. 

Atina, hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis adlı sismik araştırma gemisi ile Ataman ve Cengizhan açık deniz destek gemileri tarafından çalışma yapılacak sahalardan bazılarının Yunan kıta sahanlığı içinde olduğunu öne sürüyor. 

Yunan Ekathimerini gazetesi, Yunan Deniz Kuvvetleri’nin bir karşı Navtex yayınlayarak “Türkiye’nin yasadışı bildiriminin dikkate alınmaması” çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın Meis, Kerpe ve Rodos adalarının güneyindeki sularda ilan edilen Navtex’in “Türkiye’nin saldırgan eylemlerinin yeni bir halkası olduğunu” savundu. Atina'da dün Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşen Miçotakis, “Türkiye'nin geri adım atmaması hâlinde Avrupa Birliği yaptırımıyla cezalandırılmasının şart olduğunu” söyledi.

ALMANYA DEVREDE, ABD’DEN ÇAĞRI

Gerginlik sırasında Türkiye-Almanya-Yunanistan arasında görüşmeler de devam ediyor. Almanya Başbakanı Anglela Merkel’in dün geceden bu yana hem Miçotakis hem de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığı biliniyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’ye duyurulan planları askıya alma çağrısında bulundu.

SINIRLAR NET DEĞİL

Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz sınırı ve kıta sahanlığı sınırları henüz net olarak belirlenmiş değil. 

Yunanistan, kıta sahanlığının kendisine bağlı adalar baz alınarak hesaplanması gerektiğini öne sürerken, Türkiye söz konusu ölçümün Yunanistan anakarası üzerinden yapılması gerektiğini savunuyor. 

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada “Yüz ölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının, rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığı” ifadelerini kullandı.

NAVTEX NEDİR?

Ülkeler tarafından denizcilere çalışma yapılacak alanlarla ilgili bildirimde bulunulması için kullanılan haberleşme cihazı sistemine Navtex adı veriliyor. Ülkelerin deniz kuvvetleri, eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.