Yunan besteci Theodorakis'e protesto: Milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun

Yunan besteci Theodorakis'e protesto: Milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun

Yunanistan'da milliyetçi grupların organize ettiği mitinge katılan Yunan besteci Mikis Theodorakis'in evinin duvarına, "Milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun" ifadeleri yazıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, göçmenlere yönelik saldırılarıyla bilinen Altın Şafak adlı faşist partinin de aralarında yer aldığı sağ grupların öncülüğünde bugün "Makedonya" mitingi gerçekleştirildi. Mitingde sağcılar, Makedonya ile Yunanistan hükümetleri arasında isim sorununu çözmek üzere başlayan görüşmeleri protesto etti. 

'MAKEDONYA YUNAN KALACAK'

Sintagma Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde sık sık "Makedonya Yunandır, Yunan kalacak" sloganları atılırken, Yunanistan'ın en büyük bestecilerinden biri olan Mikis Theodorakis'in de mitinge katılması dikkat çekti. Theodorakis, Yunanistan'da önce Nazi işgaline, ardından da cunta yönetimine karşı direnişe katılmış ve direnişin simge isimlerinden olmuştu.

91 yaşındaki Theodorakis, mitingde yaptığı konuşmada, "Bizim de oyumuzla NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmak istiyorlar. Sonra bizi daha güçlü bir şekilde tehdit edecekler. Eğer, geri adım atarsak trajik sonuçları olacak bu kadere mahkum oluruz. Makedonya her zaman Yunandı ve öyle olacak." ifadelerini kullandı. 

'MİLLİYETÇİLİĞİN LAĞIMINDA KAYBOLUYORSUN'

BBC Türkçe'den Stelyo Berberakis'in haberine göre ise, Yunanistan'da milliyetçiliğin yükselişine karşı mücadele eden sol gruplar, Theodorakis'in mitinge katılmasını protesto etti. Theodorakis'in evinin duvarına yapılan yazılamada, "Sen ki verdiğin mücadelelerle dağlarda yüceldin; şimdi milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun" ifadeleri kullanıldı.

'MAKEDONYA' SORUNU

Tarihsel olarak "Makedonya" ifadesinin Antik Yunan Uygarlığı'na ait olduğunu savunan Yunanistan, Yugoslavya'nın dağılması sürecinde 1992'de bağımsızlık ilan eden Makedonya ile isim sorunu yaşıyor. Yunanistan, Makedonya'dan ismini değiştirmesini ve Yunan Uygarlığı'nın simgesi olduğunu savunduğu Makedon Kral Büyük İskender'in adının "istismar edilmesinin" bırakılmasını talep ediyor.

Yunanistan'ın vetosu nedeniyle, katılmak istediği Avrupa Birliği ve NATO'ya üye olamayan Makedonya, bu nedenle uluslarararı organizasyonlarda "Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti" ifadesini kullanıyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen Makedonya hükümeti ile Yunanistan hükümeti arasında isim sorununu çözmek amacıyla görüşmeler gerçekleştiriliyor.