Yüksek lisans bursunda MEB'e 5, Diyanet'e 49 kişilik kontenjan!

Yüksek lisans bursunda MEB'e 5, Diyanet'e 49 kişilik kontenjan!

Kamuoyunda, “MEB bursu” olarak bilinen yüksek lisans programında MEB'e 5, Diyanet'e 49 kişilik kontenjan verildi.

Yüksek lisans eğitimi için yurt dışına, devlet bursuyla gidecek öğrencilerin belirlendiği, “YLYS” programı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na 5, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ise 49 kontenjan verildi. Kamuoyunda, “MEB bursu” olarak bilinen programa katılan ilahiyat mezunlarının, program sonunda doğrudan Din İşleri Yüksek Kurulu’na atanacağı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı adına yurt dışına eğitim için gönderilenlerin çalışacağı araştırma konuları, “İslami Finans”, “Helal Gıda” ve “ateizm-deizm” şeklinde sıralandı.

Bütçesiyle aralarında yatırımcı bankaların da bulunduğu 29 kurumu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt dışına gönderilecek öğrencilere verilen devlet bursundan da büyük pay aldı. Diyanet, burs programı ile adına yurt dışına öğrenci gönderilecek 24 kurumun sıralandığı listede sekizinci oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na beş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 13 kontenjan verilirken Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen kontenjan 49 ile ifade edildi. Lisansüstü eğitim için adına yurt dışına öğrenci gönderecek 24 kurumun toplam kontenjanı ise bin 195 oldu.

DİYANET'E 'ASTRONOM' OLARAK ATANACAK

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin‘in haberine göre, devlet bursuyla Diyanet İşleri Başkanlığı adına yurt dışına öğrenim için gidecek adayların çalışma alanlarından birinin de “atmosfer fiziği” olması dikkati çekti. TÜBİTAK ile imzaladığı protokol kapsamında 1 milyon lirayı aşkın bütçeyle Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi projesini hayata geçiren Diyanet’in, “Atmosfer Fiziği” araştırmasını, “Namaz vakitleri ile Ramazan ayının belirlenmesi” amacıyla istediği öğrenildi. ABD’deki öğreniminin ardından Türkiye’ye dönecek araştırmacının Diyanet’e, “Astronom” olarak atanacağı bildirildi.

MEB bursuyla yüksek lisans yapacak ve döndüğünde doğrudan Din İşleri Yüksek Kurulu’nda kadroya alınacak araştırmacıların çalışacağı diğer bazı alanlar ise listede, “Kurumsal Zekat Uygulamaları, İslami Finans, Helal Gıda, Ateizm-Deizm” olarak yer aldı.

LİSTENİN BAŞINDA YÖK VAR

Diyanet’in sekizinci sırada yer aldığı kontenjan listesinde ilk sırada YÖK, ikinci sırada ise Milli Savunma Üniversitesi bulunuyor. Milli Savunma Üniversitesi’nin ardından ise Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü geliyor.

DAHA FAZLA