YSK'nin 'seçim kurulu' kararına CHP'den tepki: 'Kusur yoksa seçim yenilemek neden?'

YSK'nin 'seçim kurulu' kararına CHP'den tepki: 'Kusur yoksa seçim yenilemek neden?'

YSK'nin, seçimlerin iptal edilmesine gerekçe yapılan ve haklarında soruşturma başlatılan İstanbul İlçe Seçim Kurulu görevlilerinin 23 Haziran’daki seçimde de görev yapacaklarını açıklarken; CHP Parti Sözcüsü Öztrak, "Başkan ve müdürlerin bir kusuru yok ise seçimi yenilemek neden?” şeklinde tepki gösterdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK); 31 Mart yerel seçimlerinde görev yapan, ancak seçimlerin iptal edilmesine gerekçe yapılan ve haklarında soruşturma başlatılan İstanbul İlçe Seçim Kurulu görevlilerinin 23 Haziran’daki seçimde de görev yapacaklarını açıkladı. CHP, YSK'nin bu kararına tepki gösterdi.

YSK’nin kararı, Şişli İlçe Seçim Müdürü Hatice Çelebi’nin 30 Mayıs’ta gönderdiği ve “Soruşturma geçiren ilçe seçim müdürleriyle yeniden seçime gidilecek olmasının doğru olup olmadığı” konusunda görüş talep ettiği dilekçeye verdiği yanıtla ortaya çıktı.

YSK’nin kararında seçim müdürlüklerinin işleyişine dair hazırlanmış olan genelgeye atıfta bulunuldu ve şu ifadeler kullanıldı:

“İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev yetki ve sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelge’de belirlenmiş olup, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi.”

'BAŞKAN VE MÜDÜRLERİN KUSURU YOKSA SEÇİMİ YENİLEMEK NEDEN?'

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, YSK’nin yeni kararına sosyal medya hesabı Twitter’dan şu tepkiyi gösterdi: “İlçe Seçim Kurulu Başkan ve müdürlerinin kusuru varsa aynı Başkan ve müdürlerle seçimi yenilemek neden? Başkan ve müdürlerin bir kusuru yok ise seçimi yenilemek neden?”

NE OLMUŞTU?

YSK, 13 bin oy farkla seçimi kazanan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını, AKP’nin kanuna aykırı şekilde sandık görevlisi olduğu itirazı üzerine geri almış ve seçimin yenilenmesine karar vermişti.