YSK'nın KHK'lı başkanlar kararına tepkiler devam ediyor

YSK'nın KHK'lı başkanlar kararına tepkiler devam ediyor

YSK'nın KHK'lı belediye başkanlarına mazbata verilmemesine yönelik kararına, siyasi partiler ve milletvekillerinden tepki geldi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile işinden atılan seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmemesine yönelik tepkiler devam ediyor. 

Halkların Demokratik Partisi(nin seçilmiş belediye başkanlarına KHK gerekçesiyle mazbata verilmezken, ikinci sıradaki AKP adaylarına mazbata verilecek olması kararına, HDP'den ve milletvekillerinden tepki geldi.

'YSK, AKP DARBESİNİN BİR ARACI HALİNE GELMİŞTİR'

HDP sosyal medya hesabında yaptığı bir açıklamayla, Van'ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde, Erzuru'un Tekman ilçesinde ve Digor'a bağlı Dağpınar beldesinde seçilen belediye başkanlarına mazbata verilmediğini söylerken, şunları kaydetti:

"Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da YSK seçilmiş başkanlarımıza mazbata verilmemesini kararlaştırdı. KHK’lı olanların adaylığını kabul edip seçime girmelerine izin veren YSK, aldığı bu kararla “tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası” haline gelmiştir. “Seçilme yeterliliği var” diyen YSK adeta oyun oynamış, tuzak kurmuştur. YSK, sandıktan çıkan halk iradesine karşı geliştirilen AKP darbesinin bir aracı haline gelmiştir. Halk sözünü söylemiş kararını vermiştir. YSK’ya düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir. YSK bu kararıyla yeni dönemin kayyım atayanı rolüne soyunmuştur."

'YSK TUZAK KURMUŞ'

Karara tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da ''Diyarbakır Bağlar’da, YSK, KHK’li adayımızın seçime girmesine onay verdi. Seçim sonucunda HDP %70, AKP %25 oy aldı. YSK, mazbatayı AKP’ye vermeye karar verdi. YSK tuzak kurmuş. Yuh olsun! Yazıklar olsun!'' dedi.

'MAFYA TAKTİĞİ'

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da, kararı 'tuzak' olarak değerlendirerek, "YSK KHK’lıların aday olmasına izin verirken meğer seçmene tuzak kurmuş. Bildiğiniz mafya taktiği yani..." dedi.

 

 

CHP'Lİ TANAL: NE YAMAN ÇELİŞKİ....

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da kararı "Tam Aziz Nesinlik" diyerek paylaştı.

''KHK ihraç edilen kişi milletvekili olabilir. Meclis’in gizli oturumlarına katılabiliyor, Milli Savunma Komisyonu'na katılabiliyor, devletin tüm mahrem sırlarını öğrenme imkanı oluyor; ancak belediye başkanlığı verilmiyor. Ne yaman çelişki...Tam Aziz Nesinlik...,''

TANRIKULU DA 'YASADA BÖYLE BİR ENGEL VAR MI?' DİYE SORDU

Karara sosyal medya üzerinden tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, ''Böyle bir hukuksuzluk utancına imza atanların sıfatının başında “yüksek yargıç” yazıyor. Yasada “KHK”dan ihraç edilmiş olmak diye bir engel var mı? Engel ise neden seçimden önce olur verdiniz? Yazıklar olsun YSK’yı “yüksek yargıçlar” sıfatı ile getirdiğiniz bu hale...'' ifadelerini kullandı.

Oyuncu Berna Laçin de karara tepki gösterek, "Belediye seçimi bu yahu! 1 tane kazanan olur . Güzellik yarışması mı bu, tacı elinden alınmış Hülya Avşar misali seçilmiş Başkanlardan alıp mazbatayı “ikinciye” veriyorsunuz?" dedi.

 

Türkiye İşçi Partisi de sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "KHK'lı başkanlara mazbata verilmemesi halkın iradesine darbedir" dedi.

[ih2]