YSK'nın AKP'li adaya mazbata verdiği Bağlar'da ilk meclis toplantısında gerginlik

YSK'nın AKP'li adaya mazbata verdiği Bağlar'da ilk meclis toplantısında gerginlik

YSK'nın AKP'li adaya mazbata verdiği Bağlar'da ilk meclis toplantısında, HDP'li üyelerin üstünün aranmasının istenmesi gerginliğe neden oldu. HDP'nin seçilmiş eşbaşkanı ise AKP'li adayın 'gaspçı' olduğunu söyledi.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’nin ilk meclis toplantısı için binaya giren Belediye Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ve meclis üyelerinin üstlerinin aranmak istenmesi gerginliğe neden oldu.

Toplantıda konuşan Zümrüt, YSK’nin mazbatayı verdiği AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na “YSK’nin kayyumudur. İstifa edeceksiniz. Siz gaspçısınız” dedi.

HDP’nin yüzde 71 oy almasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) başkanlık mazbatası verdiği yüzde 25 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda, toplantıya girmek için belediye binasına gelen HDP’li meclis üyeleri, Beyoğlu’nun talimatıyla üst aramasından geçirilerek binaya alınmaları istendi. Buna tepki gösteren HDP’li meclis üyeleri, kendilerini aratmadan binaya girdi. 

Toplantıda, ilk sözü alan seçilmiş Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, içeride bulunan polislerin dışarı çıkarılmasını talep ederek, “Silahlı güçlerin bulunması meşru değildir. Bu halkın iradesine saygısızlıktır” dedi. 

'ATANMIŞ BAŞKAN BİZİM BAŞKANIMINZ DEĞİL' 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, halkın verdiği iradeyle toplantının açılış konuşmasını kendisinin yapacağını belirterek sözlerini sürdüren Zümrüt, “Buranın eşbaşkanı benim. Atanmış belediye başkanını tanımıyoruz. Kendisine de belediye başkanı demeyeceğiz. Bizim başkanımız değil” dedi. Seçimlerde Bağlar halkının yüzde 71’inin kendilerine oy verdiğini dile getiren Zümrüt, “Bağlar halkı iradesini iki eşbaşkana teslim etti. Seçilmiş arkadaşlarımızla herhangi bir sorunumuz yoktur. Çünkü, bizler halkın iradesiyle gelmişse onlar da halkın iradesiyle seçilmiştir. Bu bir siyasal tercihtir ve bu tercihe de saygı duyan insanlarız” diye konuştu.
 
'YSK BAŞINDAN BERİ SEÇİMLERE TARAF OLMUŞTUR'

YSK’nin seçimlere baştan beri taraf olduğunu söyleyen Zümrüt, “Başvurularımızı yaptığımız sırada YSK bize ‘Zeyyat Ceylan uygun değildir’ diyebilirdi. Bunu o gün ret edebilirdi. YSK, ilk günden beri siyasal iktidarın aldığı karara uydu ve taraf oldu. İkinci parti olan AKP’li başkanlığı meşru değildir. Başkan demeyeceğiz. Tüm kamuoyu da bunu bilsin” şeklinde konuştu. Bağlar halkının AKP’li Beyoğlu’nu başkan olarak görmediğini hatırlatan Zümrüt, “Tarihin kara sayfalarına geçmek istemiyorsa istifa etmelidir. Bu YSK’nin kayyumudur” diyerek, tepkisini dile getirdi. 
 
‘SİZİ KABUL ETMİYORUZ’
 
Kendisinin eşbaşkan olarak seçildiğini ifade eden Zümrüt, “Diyarbakır halkı, Bağlar Belediyesinin eşbaşkanı olarak Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan olarak biliyor. Halk da bizim arkamızda 5 yıl duracaktır. Zeyyat Ceylan belki meclise girmedi ama Zübeyde Zümrüt bu mecliste 5 yıl boyunca eşbaşkanlığı yürütecektir. Biz sizi kabul etmiyoruz. Size Hüseyin bey diye ifade edeceğiz. Adalet bir gün tecelli edecektir” dedi. 
 
‘YARGILANACAKSINIZ’

AKP’li Beyoğlu’nun Diyanet’teki görevine dikkat çeken Zümrüt, “Hüseyin Bey de İslami kültürden gelen bir insandır. Dinde asla halkın iradesini gasp etme yoktur. Dinde caiz değildir ve günahtır. Allah karşısına çıkıp bunun hesabını veremezsiniz. İlahi ve toplumsal adalet sizi yargılayacaktır. Bu noktada dik duracağız” diye konuştu. 
 
‘HALKIN İRADESİNİ GASP ETMİŞSİNİZ’
 
AKP’li Beyoğlu’na “gaspçı” diyerek konuşmasına devam eden Zümrüt, “Siz gaspçısınız. Bu halkın iradesini gasp etmişsiniz. Milyonlar karşısında çıkıp demokrasi mücadelesi verdim. Ama bugün halkın iradesinin gasp edilme yaklaşımını hazmedemiyorum ve hazmetmeyeceğim. Sonuna kadar da bir Kürt kadını olarak ve siyasal kimliğimle bunun mücadelesini yürüteceğim” dedi. 

SALONDAN AYRILDILAR
 
Zümrüt daha sonra salonda kolluk kuvvetlerinin bulunmasını gerekçe göstererek HDP grubuyla birlikte salondan ayrıldı.  AKP’li meclis üyelerinden biri HDP’lilerin salondan ayrılmasına tepki gösterdi. Daha sonra HDP’li grup, belediye çalışanlarını ziyaret ederek belediye binasından ayrıldı. Ara verilen toplantının ikinci oturumu yarın yapılacak.