YSK verdiği mazbatayı 'Sen KHK'lısın' diyerek geri istedi

YSK verdiği mazbatayı 'Sen KHK'lısın' diyerek geri istedi

Yerel seçimlerde HDP Şırnak İl Genel Meclis Üyesi olarak seçildikten sonra mazbatasını alan Selahattin Barınç’ın mazbatası, YSK tarafından KHK'li olması gerekçe gösterilerek geri istendi.

Yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Şırnak İl Genel Meclis Üyesi olarak seçildikten sonra mazbatasını alan Selahattin Barınç’ın mazbatası, KHK'li olması gerekçe gösterilerek geri istendi. Barınç, konuya ilişkin hukuki mücadele yürüteceğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlere mazbata verilmeyeceği yönündeki kararının ardından İl, İlçe Seçim Kurulları verdikleri mazbataları da istemeye başladı. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; 31 Mart seçimlerinde aldıkları yüzde 57 oyla HDP Şırnak İl Genel Meclis Üyesi olarak seçilen Selahattin Barınç, dün sabah saatlerinde Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından aranarak, kendisinden mazbatasını geri götürmesi istendi.

'TUTANAK TUTARAK SAVUNMA ALACAĞIZ'

29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan KHK ile ihraç edilen Barınç, İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğü’nden arandığını ve kendisine “Mazbatanızı getirmeniz gerekiyor. KHK’li olduğunuzdan kaynaklı tutanak tutarak, savunma alacağız. Sonra YSK’ye bildireceğiz” denildiğini belirtti. 

'HUKUKSUZ GEREKÇELERLE HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR'

Adaylık başvuruları ve seçim boyunca KHK’liler ile ilgili YSK tarafından tek bir engel çıkarılmadığını hatırlatan Barınç, “Yerel seçimlerde aday başvurumu yaptığımızda dosyamızı İlçe Seçim Kurulu'na verdik. Bize herhangi bir şekilde aday olamayacağımız yönünde bir şey söylenmedi. Engellenme çıkarılmadı. Ta ki bugüne kadar. Seçim yapıldı, halkımıza hizmet için söz verdik ancak bugün hukuksuz gerekçelerle elimizden hakkımız alınmaya çalışılıyor” dedi. 

'BU SİYASİ BİR KARARDIR'

Seçim mevzuatında aday olamayacak kişilerin kimler olduğunun açık olduğunu vurgulayan ve KHK’li hiç kimsenin bunları taşıdığına dair bir yargı kararı olmadığını anımsatan Barınç, kararın siyasi bir karar olduğunu belirtti. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığına dikkat çeken Barınç, “Bugün YSK baskısı altında. Mazbatamı aldığım halde benden geri isteniyor. Bu da kanunsuzluk ve hukuksuzluktur” diye ekledi. 

‘DOSYAYI AİHM’E TAŞIYACAĞIM’ 

Barınç, KHK ile işten çıkarılmalarına ilişkin de hukuki sürecin halen devam ettiğini vurguladı. Başvurusunun Olağanüstü Hal Komisyonu’nda (OHAL) olduğunu aktaran Barınç, “Mazbatalarımızın alınmasına dair tüm hukuki süreçleri yürüteceğiz. İç hukuk yollarından sonuç almadığım takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar yaşanan hukuksuzluğu taşıyacağım” ifadesinde bulundu.