YSK, CHP ve İYİ Parti’nin ‘seçim iptali’ istemini reddetti

YSK, CHP ve İYİ Parti’nin ‘seçim iptali’ istemini reddetti

YSK, CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul seçimlerinin tümüyle iptal edilmesi istemini oybirliği ile reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK); Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Partinin İstanbul seçiminin tümünün iptali istemini reddetti. Geçtiğimiz hafta CHP, İstanbul’da 39 ilçedeki yerel seçimlerin ve 24 Haziran genel seçimlerinin iptali için YSK'ye başvurmuştu. İYİ Parti de 31 Mart İstanbul seçimlerinin "tümünün iptal edilmesi" için tam kanunsuzluk iddiasıyla YSK'ye itirazda bulunmuştu. 

CHP VE İYİ PARTİ İTİRAZ ETTİ

Millet ittifakının iki partisi CHP ve İYİ Parti, İstanbul'da sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesinin ardından 8 Mayıs'ta YSK'ye başvurdu. İstanbul’da 39 ilçenin tamamında seçimlerin iptalini ve yenilenmesini talep etti. Başvurunun gerekçesi tam kanunsuzluk oldu. CHP başvurusunda 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimlerinin de iptalini istedi. Başvuru dilekçesinde, “Madem ki sandık kurullarının oluşumundaki usulsüzlük nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi iptal ediliyor, o zaman aynı usulle teşkil edilen sandık kurullarının görev yaptığı 24 Haziran seçimleri de iptal edilmeli” tezi öne sürüldü.

YSK REDDETTİ

Yüksek Seçim Kurulu'nda geçtiğimiz hafta yapılan tam kanunsuzluk başvurularını bugün karara bağladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK); CHP ve İYİ Parti'nin, İstanbul'da tüm ilçe belediye başkanlığı seçimleri ile 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin iptali için "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle ayrı ayrı yaptıkları başvuruları reddetti. 

KILIÇDAROĞLU'NDAN YSK TEPKİSİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etmesinin ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimlerinin tümüyle iptali başvurusuna ret kararı veren YSK için “Kendisini reddeden bir kuruldan farklı bir karar beklemiyordum. Yanlışlığı yargı kararı olarak bizim önümüze koyuyorlar. YSK’da 7’li bir çete var. Bunlar talimatla iş yapıyorlar. Bu bizi asla umutsuzluğa sevk etmemeli. Ne yaparlarsa yapsınlar İstanbul’da seçimi alacağız. 16 milyon İstanbullunun vicdanına ve sağduyusuna güveniyorz."dedi.