YSK Başkanı: Pişman olduğum hiçbir karara imza atmadım

YSK Başkanı: Pişman olduğum hiçbir karara imza atmadım

Görev süresinin dolmasına kısa bir süre açıklamalarda bulunan YSK Başkanı Güven, skandallar bahsetmedi. Güven, "Seçimleri yapan da seçimlerde yarışan da siyasi partilerdir. Biz seçimlerin hep sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettik" ifadelerini kullandı.

Görev süresinin dolması nedeniyle YSK Başkanlığı'ndan ayrılacak olan Güven, "Hata yapmış olabiliriz ama ben geriye dönüp baktığımda okumadan, inanmadan karar vermedim. Pişman olduğum hiçbir karara imza atmadım" dedi.

Görev süresinin dolmasıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'ndan ayrılacak olan Sadi Güven 7 yıllık görev süresini Anadolu Ajansı’na (AA) değerlendirdi. YSK Başkanlığı'na 24 Ocak 2013'te 6 yıllık süre için seçildiğini hatırlatan Güven, daha sonra süresinin bir yıl uzatıldığını, 24 Ocak 2020'de 7 yıllık süresini tamamlayacağını aktardı.

Güven, "Türkiye'de demokrasinin tesis edildiği yer YSK. Burada seçimler ne kadar sağlıklı tamamlanırsa gelecek günlerde siyaset ve ülke o kadar rahatlar. Seçimleri yapan da seçimlerde yarışan da siyasi partilerdir. Biz seçimlerin hep sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettik" iddiasında bulundu.

İRONİK: SİYASİ PARTİLER SANDIĞA SAHİP ÇIKSIN

Güven, şunları söyledi:

"Bundan sonra da seçimler sağlıklı gitsin isteniyorsa, siyasi partilerin sandığa sahip çıkması ve üyelerini bizimle birlikte eğiterek sandığa vermesi gerekir. Siyasi partilerin seçim sahasındaki sandık kurulu sonuçlarını kontrol edebilmeleri açısından dünyada ilk kez sadece bizim yaptığımız tarama usulünü getirdik. Sayım döküm cetveli sahada alındıktan sonra sandık sonuç tutanaklarını ve ilçe birleştirme tutanaklarını YSK'ye geldiği saniyede siyasi partilerle paylaştık. Bu da sahada yapılmış hataya itiraz etme imkanını sağladı."

‘DÜNYANIN EN İYİLERİNDEN BİRİYİZ’

"Türkiye'de seçim ne kadar tartışılırsa tartışılsın seçim güvenliği açısından dünyanın en iyilerinden birisiyiz" iddiasında bulunan Güven, şöyle devam etti:

"Bizim gibi siyasi partiler eliyle seçim yapıp da bunu tarayarak birleştiren, itirazları siyasi partilerin üyelerinin olduğu yerlerde değerlendiren başka bir ülke yok. Biyometrik kimlik uygulamasına bizim de geçmemiz gerekir. YSK buna hazır. Oy kullanmaya gelen kişinin biyometrik kimliğini gösterdiğinde, bilgisayarla kimin oy kullanmaya geldiğini müşahitlerin, sandık kurulu üyelerinin, vatandaşların kontrol imkanı olacaktır. Biyometrik kimlik uygulamasının bir an önce tamamlanması gerekir. Yurt dışında bu rahat bir şekilde kullanılıyor."

SKANDALLAR HEP AKP LEHİNE OLDU

Güven’in YSK Başkanlığı döneminde yapılan seçimlerde AKP lehine birçok skandala imza atıldı. Bu skandallardan en öne çıkanı ise 16 Nisan 2017’deki ‘hileli’ Anayasa Referandumu oldu.