YSK: 14 Mayıs'taki seçimlerde yeni seçim kanunu uygulanacak

YSK: 14 Mayıs'taki seçimlerde yeni seçim kanunu uygulanacak

YSK tarafından verilen karara dair konuşan Avukat Özgür Urfa, YSK üyelerinin suç işlediğine dikkat çekerek, “Bu karardan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.

Ersan Kınık

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 6 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milletvekili Seçim Kanunu’ndaki değişikliğin 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde uygulanacağını açıkladı.

Türkiye İşçi Partisi, 6 Nisan’da yürürlüğe giren seçim yasasının uygulanmasının hukuka aykırılık teşkil edeceğine dikkat çekerek YSK’ye başvuruda bulunmuştu.

Başvuruda, Anayasa’nın 67’nci maddesine dikkat çekilmiş ve seçim kanunundaki değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten bir yıl sonra gerçekleşecek seçimlerde uygulanabileceği ifade edilmişti.

Seçimlerin 2 aylık süreç olduğu belirtilmiş ve 14 Mayıs’ta oy verme işlemlerinin uygulanacağı seçimlerin başlangıç tarihinin 18 Mart olması sebebiyle bir yıllık sürecin dolmamasından dolayı seçim kanunundaki değişikliklerin 14 Mayıs’ta uygulanamayacağının altı çizilerek, eski seçim kanununun uygulanması talep edilmişti.

Başvuruyu karara bağlayan YSK, seçim tarihinin 14 Mayıs olduğuna işaret ederek, yeni seçim yasasının uygulanacağına hükmetti.

‘YSK ÜYELERİNE BU KARARDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMESİ GEREKTİĞİNİ HATIRLATIYORUZ’

TİP PM üyesi Avukat Özgür Urfa, YSK’nin verdiği karara tepki göstererek “YSK üyeleri verdikleri bu kararla suç işlemiştir” dedi.

Urfa, karara ilişkin şu sözleri kaydetti:

“YSK, dün vermiş olduğu ‘Seçim kanunlarında 2022 yılında yapılan değişikliklerin 14 Mayıs 2023 seçimlerinde uygulanacağı’ kararıyla Anayasayı ve yasaları tanımadığını bir kez daha ilan etti.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim kararı 10 Mart 2023 tarihinde alınmış, YSK ise seçim takviminin başlangıç tarihi 18 Mart 2023 olarak belirlenmişti. Anayasanın 67’nci maddesi uyarınca seçim kanunlarındaki değişiklikler yürürlüğe girdikleri tarihten ancak 1 yıl sonra uygulanabilir ve seçimler oy verme günü değil seçim takviminin başlangıcıyla birlikte başlar.  Seçim kanunlarındaki değişikliklerin 6 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, seçimlerin başlangıç tarihinin ise 18 Mart 2023 olduğu gözetildiğinde aradan 1 yıllık sürenin geçmemesi sebebiyle seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin önümüzdeki seçimlerde uygulanması hukuken mümkün değil.  YSK üyelerine verdikleri kararla suç işlediklerini ve bu karardan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.”