Yordam Kitap ve Yordam Edebiyat’tan yeni kitaplar

Yordam Kitap ve Yordam Edebiyat’tan yeni kitaplar

Yordam Kitap ve Yordam Edebiyat’ın eylül ayı kitapları çıktı.

İleri Haber

Yordam Kitap ve Yordam Edebiyat’ın Eylül ayı kitapları çıktı. Yordam Edebiyat, Rus ve dünya edebiyatının büyük isimlerinden Maksim Gorki’nin öykülerini 4 ciltlik bir seçki halinde yayımladı. Yordam Kitap ise Boris Hessen imzalı Newton’ın Principia’sının Toplumsal ve İktisadi Kökleri ile Vijay Prashad imzalı Üçüncü Dünya Üzerinde Kızıl Yıldız kitaplarını okurlarının ilgisine sundu. Uzun süredir baskısı bulunmayan Halldor Laxness’ın Salka Valka adlı romanı da, yeni kapak tasarımıyla kitapçı raflarındaki yerini aldı.

GORKİ ÖYKÜLERİ 4 CİLTTE

Yordam Edebiyat’ın dört kitaplık Gorki seçkisinin ilk üç kitabında öyküler kronolojik bir sıralamayla yer alıyor.

İlk kitap Makar Çudra, 1892 tarihli aynı adlı öyküyle başlıyor. Aleksey Maksimoviç Peşkov bu ilk öyküsünü yirmi dört yaşında, müstear adla yayımlıyor: “Makar Çudra. Yazan: Maksim Gorki”. Canlı anlatımında ışıldayan keskin gözlem gücü dikkatleri hızla çekiyor. Bunun tek atımlık bir kurşun olmadığı, büyük Rus yazın geleneğinde artık işçi sınıfından da birinin yer aldığı, arka arkaya yayımlanan “Çelkaş”, “Arhip Dede ile Lyonka”, “Mavi Gözlü Kadın”, “Zazubrina” gibi öykülerle anlaşılırken, Maksim Gorki adı edebiyatta yavaş yavaş bir “sınıf dili”nin adı oluyor.

Seçkinin ikinci kitabı Şahin Türküsü, Gorki’nin 1897-1911 yılları arasında yazdığı öyküleri içeriyor. Çarlık Rusya’sının son büyük yazarının gözünden o büyük devrimin kaçınılmazlığını düşündürecek öyküler bunlar.

Üçüncü kitap Buzların Çözülüşü, Gorki’nin 1912 ile 1935 yılları arasında yayımlanan 13 öyküsünü içeriyor ve yazarın olgunluk dönemi eserlerinden oluşuyor. Geçinmek için canını dişine takıp birçok işte çalışmış bir çırağın, bir yazı işçisinin, bir gezginin, bir yayıncının, nihayetinde bir devrimcinin yaşam deneyimini, acılarını, tanıdığı insanları ve gördüğü hayatları sanatın imbiğinden geçirerek damıttığı öyküler bunlar.

Dördüncü ve son kitap Münzevi, özel bir seçki. Maksim Gorki’nin deneme, hikâye, masal türlerinde yazdığı önemli örneklerin bir araya getirildiği bir eser. Gorki'nin İtalya ve Amerika gezilerinden hareketle yazdığı hikâye ve gezi notları kitabın büyük ağırlığını oluşturuyor. Yazar, İtalyanları, gerçek ile hayalin birbirine karıştığı zamanı ve mekânı kaybolmuş anlatılarda resmederken; bir sosyalistin parlak ışıklardan kamaşmamış keskin gözleriyle New York’a bakıyor ve ışığın ardındaki canavarı göstermek için yazıyor.

BORİS HESSEN VE VİJAY PRASHAD'DAN İKİ ÇALIŞMA

Yordam Kitap’tan çıkan Boris Hessen imzalı Newton’ın Principia’sının Toplumsal ve İktisadi Kökleri alanında öncü bir çalışma. Görece dar kapsamlı bir konuyu toplumsal gelişmenin ayrıntılarıyla alabildiğine aydınlatan, ender bulunan Marksist incelemelerden biri.  Kitabın konusu, 1931 yılında Londra’da toplanan Bilim ve Teknoloji Tarihi Uluslararası Kongresi’nde, Sovyet heyetinin üyesi olan o günkü Moskova Fizik Enstitüsü Müdürü Boris Hessen’in, Newton konusunda sunduğu bildiri. Bu benzersiz bildiri metni, Batı’nın yarı tanrı bir deha saydığı bir bilim insanının, nasıl kendi çağının üretim güçlerinin, toplumsal ilişkilerinin, sınıf mücadelesinin, bilimsel ve düşünsel gelişme ve çekişmelerinin ürünü olduğunu, titizlikle seçilmiş somut ayrıntılar ve ödünsüz bir kuramsal yaklaşımla, inanılmaz bir durulukla gözler önüne seriyor.

Yordam Kitap’tan çıkan diğer yeni çalışma ise Vijay Prashad imzalı Üçüncü Dünya Üzerinde Kızıl Yıldız. Kitap, Ekim Devrimi’nin ardından Vietnam’dan Küba’ya, Hindistan’dan Endonezya’ya, Çin’den Cezayir ve Moğolistan’a sosyalist hareketlerin ortaya çıkışına, gelişimine, başarı ve başarısızlıklarına dair etkileyici bir özet sunuyor. Bu arada, Sultan Galiyev ve Tüm Rusya Müslüman Şurası’ndan Bakü’deki Doğu Emekçileri Kongresi’ne bizim coğrafyamıza uzanmayı da ihmal etmiyor.

YENİ BİR BASIM: SALKA VALKA

Bir süredir baskısı bulunmayan ve şimdi Yordam Edebiyat’tan yeni kapak tasarımıyla birlikte çıkan Salka Valka, Nobel edebiyat ödüllü İzlandalı yazar Halldor Laxness’in başyapıtı. Yalnızlığın, umutsuzluğun, umut olarak sosyalizme sarılışın hikâyesi…

DAHA FAZLA