Yordam Kitap 2020 programını açıkladı: Yeni yılda hangi kitaplar var?

Yordam Kitap 2020 programını açıkladı: Yeni yılda hangi kitaplar var?

Dünyada ve Türkiye’de toplumcu düşünceye katkıda bulunan klasik yapıtlarla birlikte özgün çalışmaları da okurlarla buluşturan Yordam Kitap, 2020 yayın programını açıkladı. 

İleri Haber

Marksist  düşünceyi gerek klasik yapıtları gerek dünyadan ve Türkiye’den güncel katkıları gerekse de daha çok gençlere ve Marksizmle yeni tanışanlara hitap eden dizileriyle okurlarına sunan Yordam Kitap, 2020 yayın programında da bu geniş kapsamda yeni kitaplar yayımlayacak. Yordam’ın 2020 programında “Marksist Klasikler Dizisi”nde 6, “Kuram-Araştırma Tartışma” alanında 22 yabancı-7 yerli kitap yer alacak. Ayrıca yeni başlatılan “Gençlerle Baş Başa” dizisinde de 5 kitap okuyucuya sunulacak.

2020’DE MARKSİZMİN 6 TEMEL KLASİĞİ

Yordam Kitap’ın “Marksist Klasikler Dizisi”nde bu sene altı ayrı kitap yer alıyor. Bunlardan üçü,  2020’de 200. yaşı kutlanacak olan Friedrich Engels’e ait çalışmalar ve üçünün de çevirmeni Erkin Özalp: Konut Sorunu, Tarihte Zorun Rolü ve Almanya’da Devrim ve Karşıdevrim.

Dizi kapsamında Karl Marx’tan bir ve Vladimir İlyiç Lenin’den de iki klasik metin daha yer alıyor. Marx’ın Proudhon’la polemik metni Felsefenin Sefaleti’ni yine Erkin Özalp Almancasından çevirirken, Lenin’den Emperyalizm Defterleri’ni Alp Altınörs, Komünizmin Çocukluk Hastalığı: “Solculuk”’u ise Mazlum Beyhan dilimize kazandıracak.

LUXEMBURG, LUKACS VE SOVYET DÖNEMİ YAZARLARI

Yordam Kitap’ın 2020 programında “Kuram-Araştırma Tartışma” alanında çeviri eser olarak yirmi iki kitap yer alıyor. Bunlar arasında Rosa Luxemburg’un Kitlesel Grev, Parti ve Sendikalar adlı yapıtı Levent Bakaç çevirisiyle, György Lukács imzalı Varoluşçuluk mu, Marksizm mi? ise Mehmet Sert çevirisiyle okurlarla buluşacak.
Programın bu bölümünde Marcello Musto imzalı Karl Marx’ın Son Yılları ile Daniel Bensaid’den Davetsiz Misafir: Marx da dikkat çekerken, bu yıl, Sovyetler Birliği döneminde kaleme alınmış yapıtların belli bir ağırlık taşıdığı da görülüyor.

Bunlar arasında üç ciltlik Uluslararası İşçi Sınıfı Hareketi Tarihi, Buharin ve Preobrajenski’nin ortak kaleme aldıkları Komünizmin Abecesi, Lev Vigotski’den Psikolojideki Krizin Tarihsel Anlamı, Vladimir Vernadski’den Biyosfer ve Evald İlyenkov imzalı İdealin Diyalektiği, Biliş ve Zihnin Kuruluşu öne çıkan yapıtlar arasında.

FREIRE, MASON VE PRASHAD YAPITLARINA DEVAM

Yordam Kitap’ın yine “Kuram-Araştırma-Tartışma” alanında yayımladığı kitaplara ayrıntısıyla baktığımızda, geçen yıl iki kitabını yayımladığı Paulo Freire’den bu yıl da Umudun Pedagojisi’ni okurlarla buluşturacağını görüyoruz. Kitapları daha önce Yordam Kitap’tan çıkan Paul Mason ve Vijay Prashad’ın yeni tartışmalar yaratan kitapları da yine Yordam Kitap’ta olacak: Mason imzalı Apaydınlık Gelecek – İnsanın Radikal Bir Savunusu ile Prashad imzalı Yoksul Milletler – Küresel Güney’in Olanaklı Bir Tarihi…

Bu bölümde, dünyanın farklı coğrafyalarındaki devrimci dönüşüm ve hareketleri ele alan araştırmalar da var. Aditya Adhikari, Nepal’deki Maoist devrimin öyküsünü Silah ve Seçim Sandığı diyerek anlatırken, Stuart Easterling Meksika Devriminin Kısa Tarihi’ni değerlendiriyor. Gilbert Badia imzalı yeni kitap ise 1918 Alman Devriminde Spartakistler’e bakıyor.

BİZDEN YAZARLAR, YENİ TARTIŞMALAR

Yordam Kitap’ın “Kuram-Araştırma-Tartışma” alanındaki telif eserleri ise yedi kitaptan oluşuyor. Taner Timur, AKP’li ve Trump’lı yıllara dair çözümlemelerini 2020’de Yurt ve Dünya Yorumları ile sürdürürken, Oktar Türel, 1945-1979 dönemine eğilen daha önceki çalışmasını Küresel Tarihçe 1980-2009 diyerek tamamlıyor. 

Programda, 2019’da Mühürler kitabını hazırlayan Gökhan Atılgan’ın, bu kez Türkiye Sosyalist Hareketinden Portreler altbaşlığını taşıyan Ömürler kitabı dikkat çekiyor. Atılgan’ın Attila Aşut ile birlikte hazırlamakta olduğu Proletaryanın Büyülü Kutusu – Sosyalistler Radyoda adlı kitap da yine 2020 programında.

Yordam Kitap’tan bu yıl yeni kitapları çıkacak Türk yazarlar arasında, 2019’da Türkeş’e ve milliyetçi harekete bakan Fatih Yaşlı’nın bu kez Ecevit, Ortanın Solu ve CHP adlı yapıtıyla yer alıyor. Tolgahan Akdan imzalı Soğuk Savaş ve Türkiye’nin Batı’ya Yönelişi ile Ateş Uslu’dan Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi de Yordam Kitap’ın 2020 programında yer alıyor.

VE YENİ BİR DİZİ: GENÇLERLE BAŞ BAŞA

Marksizmin klasik ve çağdaş eserleri, iktisat, sosyal bilimler ve siyaset alanındaki kuramsal çalışmalarla birlikte, gençlere ve “yeni başlayanlar”a yönelen yapıtlara da özel bir önem veren, “Sosyalist Cep Kitapları Dizisi”, “Çizgilerle Dizisi” gibi dizilerle Marksizmle yeni tanışanlara hitap eden Yordam Kitap, bu kez de aynı görevi “Gençlerle Baş Başa” dizisiyle yerine getiriyor.

Beş temel kitapla yola koyulan dizide, Jean Ziegler imzalı Gençlerle Baş Başa: Kapitalizm, Metin Çulhaoğlu’ndan Gençlerle Baş Başa: Sosyalizm, Fikret Başkaya’dan Gençlerle Baş Başa: İklim Krizi ve Ekolojik Yıkım, Erkin Özalp’ten Gençlerle Baş Başa: Yapay Zekâ ve son olarak Yıldız Silier’den Gençlerle Baş Başa: Felsefenin Bahçesi adlı kitaplar yer alıyor.

Yordam Kitap’ın 2020 programında son olarak “Geçmişten Geleceğe Sosyalizm Dizisi”ne eklenen bir çalışma da var. Patricia van der Esch imzalı İkinci Enternasyonal, 1889-1923’ü dilimize Erden Akbulut kazandıracak.  
 

DAHA FAZLA