Yöneylem: Türkiye’nin ilk 5 sorunundan 3’ü ekonomik

Yöneylem: Türkiye’nin ilk 5 sorunundan 3’ü ekonomik

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin 67 ilinde yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı.

İleri Haber

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin 67 ilinde yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre Türkiye’nin en önemli sorunları arasında ekonomik kriz ve üretimsizlik koronavirüsten öndeyken, eğitim ile ilgili bozukluklar, okulların açılmasıyla yurttaşların en önemli gündemlerinden biri oldu.

EN ÖNEMLİ SORUN: EKONOMİ

Yöneylem’in ‘Gündemetre’ başlıklı çalışması 67 kentte 2 bin 402 kişiyle yapılan anketle çarpıcı veriler ortaya koyuyor.

Ankete göre Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 53,4 ile ekonomik kriz ve üretim sorunu. Katılımcıların yüzde 45,1’i ise koronavirüs salgınını ikinci sıraya taşırken, işsizlik yüzde 42,2 iki ile üçüncü; hayat pahalılığı, enflasyon ve geçim sıkıntısı gibi konular dördüncü sırada yer aldı. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim meselesi, acilen çözülmesi gereken sorunlar arasında 5’inci sıraya yükselmiş durumda.

VATANDAŞ EN ÇOK KORONAVİRÜSÜ KONUŞUYOR

Ülkede en çok konuşulan konu, koronavirüs salgınında maske takmama gibi ihmaller olurken, yine geçim sıkıntısı, işsizlik, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ikinci sırada yer aldı.

'GELECEK YIL BU YILDAN KÖTÜ OLACAK'

Seçmenlerin %40’ı geçen bir ay içinde en az bir faturasını ödeyemediğini ya da temel ihtiyaçlarından birini karşılayamadığını söylüyor. Her 2 seçmenden biri, hanelerinde en az bir kişinin iş aradığını/işsiz olduğunu dile getiriyor.

Seçmenlerin üçte ikisi geçen yıla göre gelirlerinin düştüğünü dile getirirken, gelirlerinin arttığını söyleyenlerin oranı sadece %7. Seçmenlerin sadece %12’si gelecek yıl gelirlerinin artacağını düşünüyor. Gelecek yılın bu yıldan kötü olacağını düşünen seçmenlerin oranı yaklaşık %55

ÜLKE KÖTÜ YÖNETİLİYOR, YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL’

Ankete göre Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünenlerin sayısı yüzde 48,7 iken, ülkenin iyi yönetildiğini söyleyenlerin oranı %30’da kaldı.

Diğer yandan ankete katılanların yüzde 59’u yargının bağımsız olmadığını ve siyasetin kontrolünde olduğunu söyledi.

EN BAŞARISIZ BULUNAN EĞİTİM POLİTİKALARI’

Yurttaşlar en çok eğitim politikalarını başarısız bulurken, ekonomi politikaları bunu takip ediyor. Seçmenlerin yıllardır başarılı/çok başarılı bulduğu sağlık politikalarında bile, başarı oranı %50’nin altına düşmüş görünüyor.

SAĞLIK BAKANLIĞININ VERİLERİNE GÜVENİLMİYOR’

Ankete göre yurttaşlar Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ile ilgili yayınladığı verilere güvenmiyor. Seçmenlerin üçte ikisine yakını Bakanlığın açıkladığı vaka sayılarının doğruluğuna inanmadığını, gerçek rakamların açıklananın çok üzerinde olduğunu söylüyor.

PARLAMENTER SİSTEME GEÇİLMELİ’

Katılımcıların yüzde 48,1’i ülkenin parlamenter sistemle yönetilmesi gerektiğini belirtirken, başkanlık sistemiyle yönetilmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 33.

AKP DÜŞÜYOR, CHP YÜKSELMİYOR’

Ankete göre Pazar günü yapılacak bir seçimde AKP yüzde 34,4 oranında bir oy alırken, yüzde 27,8 ile ikinci sırada gelen CHP’yi yüzde 11,8 ile HDP takip ediyor.

Yöneylem’in ankete yaptığı değerlendirmede ise, “AKP’deki oy erimesi devam ediyor. AK Parti’ye destek, 2002 seçimlerinde aldığı destek seviyesine gerilemiş görünüyor. Buna karşılık CHP oylarında yükseliş görünmüyor. CHP’nin seçmenlerden aldığı destek aylardır %27-28 bandına sıkışmış görünüyor. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın oy oranları birbirine çok yaklaşmış. HDP’nin Millet İttifakıyla birlikte hareket etmesi durumunda olası bir seçimde Cumhur İttifakı’nın yeniden iktidar olması zor görünüyor” ifadeleri yer aldı.