Yönetim kurulu üyesine para harcama yetkisi, Sağlık Bakanlığı'na pahalı test: 'USHAŞ arpalığa çevrildi'

Yönetim kurulu üyesine para harcama yetkisi, Sağlık Bakanlığı'na pahalı test: 'USHAŞ arpalığa çevrildi'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı AKP’li eski Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin’in yaptığı USHAŞ ile ilgili Sayıştay raporunda ortaya çıkan usulsüzlüklere dikkat çekti.

İleri Haber

CHP’li Burhanettin Bulut, USHAŞ’ın “arpalığa” dönüştürüldüğünü kaydederek, 100 bin lira üst limitli kredi kartı çıkartılarak serbest harcama yetkisi verildiğini ve Covid-19 test kitlerini Sağlık Bakanlığı’na 3-4 katı pahalıya sattığının Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktığını söyledi. Bulut, “Hangi yönetim kurulu üyesine 100 bin TL harcama yetkisi verildi? USHAŞ, Covid-19 kitlerine hangi firmadan satın aldı?  Sağlık Bakanlığı bir an önce bu sorulara yanıt vermeli” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı AKP’li eski Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin’in yaptığı Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ’nin (USHAŞ) kanunsuz uygulamalarla “arpalığa” döndürüldüğünü kaydetti. 

CHP’li Bulut, bir iç yönerge olmaksızın şirket alım, satım, ödeme, kiralama ve bunların finansman konularının çift imza ile yürütüldüğünün, ayrıca yönetim kurulu kararı ile bir yönetim kurulu üyesine şirket ad ve hesabına kullanılmak üzere aylık 100 bin lira üst limitli kredi kartı çıkartılarak serbest harcama yetkisi verildiğinin Sayıştay tarafından tespit edildiğini belirtti.

TEST KİTLERİNİ 3-4 KAT PAHALIYA SATMIŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Bulut, USHAŞ tarafından yapılan satın alımların yeterli düzeyde piyasa araştırması ve maliyet analizi yapılmadan temin edildiğinin de tespit edildiğini kaydederek, “USHAŞ tarafından Covid-19 RT qPCR Tespit Kiti Testi 25 TL ile 30 TL arasında birim fiyatlarla; Covid-19 Ekstraksiyon Kiti Testi ise 9 TL ile 10 TL arasında birim fiyatlarla bir firmadan satın alınmış. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, DMO aracılığıyla daha sonra Covid-19 RT qPCR Tespit Kiti Testini 9,8 TLden, Covid-19 Ekstraksiyon Kiti Testini 6,73 TL'den satın almaya başlamış. Yani USHAŞ, Sağlık Bakanlığı’na aynı ürünü 3-4 kat pahalıya satmış” dedi.

'AHLAKEN DE VİCDANEN DE KABUL EDİLEMEZ'

KHK ile kurulan yüzde yüz kamu sermayeli bir şirket olan USHAŞ’ın liyakatten uzak atamalarla adeta AKP’nin çiftliğine çevrildiğini kaydeden Bulut, halkın vergileriyle finanse edilen kurumun kanunsuz uygulamalarla kamuyu zarara uğrattığını söyledi. Bulut, “Asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu, 10 milyon işsizin olduğu ülkede, insanlar karnını bile doyuramazken, bir yönetim kurulu üyesine, asgari ücretin 35 katı üzerinde harcama yetkisi verilmesi ahlaken de vicdanen de kabul edilemez. Hangi yönetim kurulu üyesine 100 bin TL harcama yetkisi verildi? USHAŞ, Covid-19 kitlerine hangi firmadan satın aldı?  Sağlık Bakanlığı bir an önce bu sorulara yanıt vermelidir” ifadelerini kullandı.