Yoksulluk sınırının altında yaşayanlar sebzeye erişemiyor

Yoksulluk sınırının altında yaşayanlar sebzeye erişemiyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler temel besin kaynağı olan sebzeye erişemez oldu" dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sebzedeki fiyat artışları ve pahalılığın tarihi rekorda olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
YILLIK SEBZE ENFLASYONU YÜZDE 94.72
Çakar “İstatistiklere göre, yıllık sebze enflasyonu yüzde 94.72 oldu. Bu durum, tarımın can çekiştiğini gösteriyor. Sebzede fiyat artışı maaş artışının ortalama 4.7 katı oldu. Artık tüketiciler en önemli ve temel besin kaynaklarından olan sebzeye yeterince erişemiyor”  diye konuştu. 
SEBZEYE DE ERİŞEMEZ OLDULAR
“Özellikle, yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler zaten dana eti, kuzu eti, koyun eti ile peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerine erişemiyor. Sebze ile beslenmeye ağırlık vermek zorunda kalıyorlardı. Artık, son bir yıllık süre içerisinde her geçen gün pahalı hale gelmesi nedeniyle, sebzeye de erişemez oldular. Bu durum, yüzde 80’den fazlasının yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan toplum kesimlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin artışına neden olacaktır” dedi.
Çakar, taleplerini şöyle sıraladı:
- Yanlış tarım politikaları ivedilikle terk edilmeli.
- Piyasa hâkim olan aracıların ve spekülatörlerin üzerine ivedilikle gidilmeli ve bu konuda yasal ve idari her türlü önlem alınmalı.
- Küçük çiftçilere her türlü destek verilerek kırsal kalkınma sağlanmalı.
- Küçük çiftçilerin üretim kooperatiflerinde, tüketicilerin de tüketim kooperatiflerinde örgütlenmesi teşvik edilmeli ve desteklenmeli.