YÖK: Dersler cuma namazıyla çakışmasın

YÖK: Dersler cuma namazıyla çakışmasın

YÖK, yayınladığı bir genelge ile derslerin cuma namazına göre düzenlenmesini istedi.

YÖK, konu başlığı “Cuma İzni” olan 4 Nisan 2018 tarihli genelge ile mesai, ders ve sınav saatlerinin ilgili rektörlük tarafından cuma namazı ile çakışmayacak şekilde düzenlenmesi yolunda bir talimatı verdi.

Genelgeye gerekçe olarak ise eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde memurlar için getirilen cuma namazı düzenlemesi gösteriliyor.

Söz konusu ‘Cuma izni ile ilgili 2016/1 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’, 8 Ocak 2018’de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ahval'ın aktardığı habere göre, YÖK’ün üniversitelere gönderdiği yazıda da, ilgili genelgeye atıf yapılarak görüş ve gelen talepler üzerine bu kararın aldığı belirtiliyor. 

YÖK Başkanvekili Prof. Rahmi Er imzalı genelgede, “Anayasa ile güvence altına alınmış olan dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak ilgi genelge kapsamında öğrenci ve personelin haklarının korunmasının önemini hatırlatma gereği doğmuştur” deniyor ve gerekli düzenlemenin yapılması için şu talimat veriliyor:

“Yükseköğretim kurumlarımızda mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin Cuma namazı saati ile çakışması halinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bir aksaklığa meydan vermeden gerekli tedbirler alınarak isteyen akademik ve idari personel ile öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanması; mesai saatleri ve/veya ders çizelgeleri, uygulama ve sınav saatlerinin bu doğrultuda düzenlenmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.”

DAHA FAZLA