Yobaz yazdı, Diyanet bastı: 'İslam'a aykırı olmamak kaydıyla siyasi parti kurulabilir'

Yobaz yazdı, Diyanet bastı: 'İslam'a aykırı olmamak kaydıyla siyasi parti kurulabilir'

Her gün yeni bir skandalla ortaya çıkan Diyanet, bu kez bir kitapla gündemde. Diyanet tarafından basılan 'Müslüman ve Hayat' kitapta, 'İslam'ın temel ilkelerine aykırı olmamak kaydıyla siyasi parti kurulabileceği' ifadesi yer aldı.

AKP'nin din işlerinden sorumlu Diyanet tarafından bastırılarak satışa sunulan 'Müslüman ve Hayat' isimli kitapta skandal ifadeler yer aldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman'ın yazdığı kitapta, cinsel yaşamdan mültecilere kadar pek çok konunun İslam hukukuna göre yorumlandığı ifade edildi. 

Kitapta, devlet yönetimine ilişkin kuralların açıklandığı bölümde "Nihai hakimiyet Allah'a aittir. Yani yasama, yürütme ve yargı şeri kurallarla uyumlu olmalıdır." denilirken, İslam'ın temel ilkelerine aykırı olmamak kaydıyla siyasi parti kurulabileceği ifadesi de yer aldı.

"HAKKA TESLİMİYET VE KANUNA İTAAT ESASTIR"

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, İslam'ın devlet yönetiminde öngördüğü 'ilkeler' şöyle sıralandı:

– Nihai hakimiyet Allah'a aittir. Yani yasama, yürütme ve yargı şeri kurallarla uyumlu olmalıdır.

– Karar alma mekanizmalarında görüş alışverişi yani şura esastır.

– Hakka teslimiyet ve kanuna itaat esastır. Bir diğer ifadeyle hukuk devleti tesis edilmelidir.

– Temel insan hakları güvencede olmalıdır.

– Görevlendirmeler adalet, ehliyet ve liyakate göre yapılmalıdır. Sosyal adalet temin edilmelidir.

– Açık toplum ideali korunmalıdır.

– Bu genel ilkelere uyan herhangi bir yönetim biçimi dinen meşrudur. Söz konusu yönetim biçiminin monarşi, cumhuriyet, demokrasi, başkanlık veya yarı başkanlık ya da parlamenter sistem olması bir ayrıntıdır ve bunlardan hangisinin benimseneceğe toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda karar verilecektir.

"KAYNAK VE YÖNTEM MEŞRU İSE YASALAR DA MEŞRUDUR"

İslami ilkelere aykırı olmamak kaydıyla siyasi partilerin kurulmasının da dine aykırı olmadığının vurgulandığı kitapta, yasa çıkarmayla ilgili de şeri kurallar yol olarak gösterildi. Kitapta, şu ifadeler kullanıldı:

"Yasamanın kaynak ve yöntemleri İslam'a göre meşru olduğu sürece, ilgili meclis ya da kurullarının çıkardığı yasalar da meşrudur."