Yine savunamadı: Ulaştırma Bakanı'ndan Kanal İstanbul itirafı

Yine savunamadı: Ulaştırma Bakanı'ndan Kanal İstanbul itirafı

Daha önce yeğenini referans göstererek ve "rant, kardır" diyerek Kanal İstanbul'u savunmaya çalışan Ulaştırma Bakanı Turhan, şimdi de itirafta bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AKP’nin ‘mega’ rant projesi Kanal İstanbul’u savunmaya çalışırken, İstanbul Boğazı'ndan geçen deniz aracı sayısında 15 yılda yüzde 25'lik azalma olduğunu itiraf etti. Turhan, bunların taşıdığı yük miktarında ise yüzde 53'lük bir artış olduğunu ileri sürerek projeyi savundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Editörlerin sorularını yanıtlayan Bakan Turhan, Kanal İstanbul projesinin amacının deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması olduğunu ileri sürdü. Dana önceki açıklamalarında da "deniz trafiği var" iddiasıyla projeyi savunan Turhan şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Boğazı'ndan geçen deniz aracı sayısında 15 yılda yüzde 25'lik azalma, bunların taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var. Otoyol standardındaki Kanal İstanbul'dan güvenli şekilde günde 185 gemi geçirebileceğiz. Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz. Hesaplarımıza göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alacağımız para, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında"

YEĞENİNİ REFERANS GÖSTERMİŞTİ

Bakan Turhan, 4 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat deniz trafiği var’ dedi" ifadelerini kullanarak Kanal İstanbul'u savunmuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Bakan Turhan'ın bu sözlerine, "Yeğeninin fikri ile Türkiye’nin en önemli projesine kanaat getirdiğini söyleyen bir Bakan varsa, gerisinin yorumunu vatandaşa bırakıyorum. Trafik yoğunluğu yok, anlatılan ortam garip. Komedi filmi gibi" diyerek yanıt vermişti.

‘RANT, KARDIR’ DEMİŞTİ

Turhan başka bir açıklamasında da projenin rant projesi olduğu eleştirilerine "Bu ülkeye gelir getirici amaçlı. Rant ne demektir, kar demektir" diyerek yanıt vermişti.