Yıkıma direnen yurttaşlara ölüm tehdidi: Başkanı rezil ediyorsunuz

Yıkıma direnen yurttaşlara ölüm tehdidi: Başkanı rezil ediyorsunuz

‘Dere yatağı’ denilerek çıkarıldıkları evlerinin yıkımına direnen yurttaşlar 'belediye başkanını rezil ediyorsunuz’ denilerek "Sizi öldürürüz, keseriz, kim vurduya gidersiniz" şeklinde ölümle tehdit edildiklerini anlattı. Mahalleli, yıkım sürecine ilişkin konuştukları hakimin de “Yıkımı durdurma kararı verirsem beni çok uzaklara sürerler” dediğini söyledi.

Tugay Candan/ @TugayCandann

İstanbul’un Çekmeköy İlçesi Merkez Mahallesi’ndeki Farabi Sokak’ta “dere bandı” gerekçe gösterilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkımına karar verilen 11 gecekondunun 3’ü Nisan’da, 3’ü de geçtiğimiz Perşembe günü usulsüz biçimde yıkıldı.

Süreç içerisinde yargıya intikal eden konu hakkında mahkeme henüz sürerken ve gecekondular AKP’nin seçim öncesinde getirdiği imar affı kapsamındayken gerçekleşen yıkımın ardından evlerinden olan yurttaşlar, çadırlarda kalmaya başladı. Zor şartlarda yaşamlarını ve direnişlerini sürdüren ve son olarak da Cumartesi günü elektriği kesilen yurttaşlar, başından itibaren yaşadıkları süreci İleri Haber’e anlattı.

'EVLERİN DERE BANDINDA OLDUĞUNA İNANDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

Aralık ayında kendilerine İBB’den bir yıkım kararı ulaştırıldığını anlatan yurttaşlar, yıkım gerekçesi olarak ise evlerinin dere bandında olduğu ve taşkın, göçük gibi olayların yaşanması halinde tehlike altında olabileceklerinin gösterildiğini belirttiler. Yıkım kararına itiraz için avukat tuttuklarını anlatan yurttaşlar, AKP’li Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’la görüştüklerini, Poyraz’ın durumun kendisiyle ilgili olmadığını, İBB ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) başvurmalarını söylediğini anlattılar.

Sonrasında İSKİ’ye başvuran yurttaşlar, uydu görüntülerinden evlerinin dere bandında olduğuna inandırılmaya çalışıldı.

‘EVİMİZ DERE BANDINDA DEĞİL’

“35 yıldır buradayız. Ne bir taşkın, ne de sel gördük” diyen Naciye Duman isimli yurttaş, evlerinin yasal olarak 10 metre olan dere bandında yer almadığını söyledi.

‘YIKIM DURDURMA KARARININ ÇIKTIĞI GÜN EVLER YIKILDI’

Avukatları aracılığıyla “yıkım iptal” davası açtıklarını ifade eden Duman, Nisan’da mahkemenin ‘yıkımı durdurma’ kararı aldığı gün, sokaktaki 3 evin yıkıldığını belirtti.

‘DURDURMA KARARI VERİRSEM BENİ UZAKLARA SÜRERLER’

İlerleyen süreçte İBB’nin kendi evi dahil, 3 ev için daha yıkım kararı aldığını paylaşan Duman, itiraz için hakimle konuştuğunda, hakimin kendisine “Yıkım usulsüzdür ancak ben yıkımı durdurma kararı verirsem, beni çok uzaklara sürerler” dediğini anlattı.

‘TAPU BEKLERKEN EVLERİMİZ BAŞIMIZA YIKILDI’

Seçim öncesi yürürlüğe giren ‘imar barışı’ için başvurduklarını ve tapu beklediklerini söyleyen Duman, “Tapumuzu istedik. Tapu beklerken perşembe günü evlerimiz başımıza yıkıldı” dedi.

‘OLAN NEDEN HEP FUKARAYA OLUYOR?’

Duman, mahallenin girişindeki yeni konutları göstererek, “Madem ben dere bandına giriyorsam, onlar neden girmiyorlar? Onlar güzel evler yapsın diye neden olan fukaraya oluyor? diye sordu.

‘KEŞİF KARARININ HAKLI ÇIKARACAĞINI BİLDİKLERİNDEN YIKTILAR’

Duman, şöyle devam etti:

“Tek istedikleri keşif gelmeden burayı yerle bir etmekti. Bizim bir şey talep etmemizi engellemek istediler. Mahkeme keşif kararı vermeden evlerimiz yıkıldı. Biz keşif kararı bekliyorduk. O kararın bizi haklı çıkaracağından korktular.”

‘RANT PEŞİNDELER’

Duman, “Yıkımlardaki amaç ne?” sorumuza ise şöyle cevap verdi:

“Rant peşindeler. Çekmeköy Belediyesi’nin burayı ihaleye çıkardığını duyduk. Bunu bize yıkımın gerçekleştiği gün bir müteahhit söyledi. ‘Burayı bana vermiş olsaydınız, böyle olmazdı’ dedi. Hani dere bandıydı burası? Hani yapı olmayacaktı?”

‘DERE BANDI DENİLİP BİZİ ÇIKARDIKLARI ALANA NASIL PARK YAPILIYOR?’

“5 ev hakkında daha ‘park alanı olduğu’ gerekçesiyle yıkım kararı var. ‘Dere bandı’ dedikleri alana nasıl park yapacaklar?

Hepsi yalan. Bizi buradan gönderip, buralara yapılar konduracaklar. Her gün buraya müteahhitler geliyor. Bizim ne zaman gideceğimizi soruyorlar.”

Duman ayrıca, “Bize yıkılan evlerimiz karşılığı Pendik’te ev vereceklerini söylediler. Kira ya da satın alacakmışız. Benim bunu ödeyecek gücüm yok. Ben zaten yardımla geçiniyorum” diye isyan etti.

AKP'Lİ BAŞKAN REZİL OLUYORMUŞ: 'SİZİ ÖLDÜRÜRÜZ, KESERİZ, KİM VURDUYA GİDERSİNİZ...'

Çoğunlukla Alevi yurttaşların yaşadığı sokakta, bu sürecin başından itibaren birtakım kişilerce bu kimlikleri üzerinden tehdit edildiklerini belirten yurttaşlar, yıkım olayının medyaya taşınmasının ardından Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ı rezil etme suçlamasıyla yine birtakım kişiler tarafından ölümle tehdit edildiklerini söyledi.

Mahalleden bir kadının önünün kesildiğini anlatan yurttaşlar, "Niye gidip başkanımızı rezil ediyorsunuz, sizi öldürürüz, sizi keseriz, kim vurduya gidersiniz, bütün Türkiye duydu, neden başkanı karalıyorsunuz, neden rezil ediyorsunuz" şeklinde tehdit edildiğini söyledi. 

DESTEK ÇAĞRISI

Yurttaşlar 8 aydır bu mücadeleyi sürdürdüklerini ve devam etmekte kararlı olduklarını vurgularken, mücadelelerine güç katmak için destek istediler.