Yıkım ve güçlendirme kararı valiliğin aklına tatil bitince geldi

Yıkım ve güçlendirme kararı valiliğin aklına tatil bitince geldi

Beşiktaş’ta birçok okul için depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım ve güçlendirme kararı alındı. Ancak bu kararın yaz tatilinin bitmesiyle birlikte alınması tepki çekti.

İstanbul Valiliği, 2006 yılında başlatılan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Beşiktaş’taki toplam sekiz okul binasıyla ilgili yıkım ve güçlendirme kararı aldı.

Duvar'dan Canan Coşkun'un haberine göre, Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu, Hamiyet Gerçek İlkokulu, Hüseyin Aycibin İlkokulu, Natuk Birkan Halk Eğitim Merkezi ve Mahmut Erseven İlkokulu hakkında yıkım kararı alınırken, Büyük Esma Sultan Ortaokulu ve Ek Binası (Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi); Levent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 50. Yıl Süheyla Artam İlkokulu hakkında da güçlendirme kararı verildi.

Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 4 Eylül’de yapılan duyuruda olası bir depreme karşı can ve mal kaybını önlemek amacıyla söz konusu okulların acil olarak yıkımına ve tehlike arz etmemesi için acil olarak boşaltılıp güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi. Müdürlük, bu okullardaki öğrencilerin bölgeye en yakın okullara nakledileceğini kaydederken, yıkılacak ve güçlendirilecek dört okulda öğrenim gören öğrenciler için ücretsiz servis sağlanacağını aktardı.

Ev sahipliği yapacak okullardaki öğretim de bu karar nedeniyle ikili öğretime çevrildi. Bu uygulama nedeniyle etüt uygulaması da rafa kalktı. Öte yandan kış saati uygulamasına geçildiğinde ikili öğretimde öğleden önce okula giden öğrenciler gün henüz aydınlanmamışken yollara düşecek. Veliler, güçlendirme işleminin üç aylık yaz tatili sırasında yapılmaması nedeniyle tepkili. Ayrıca çalışan veliler, etüt uygulamasının kalkmasının kendilerini zor durumda bıraktığını da ekliyor. Karara tepki gösteren bir veli, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Okulların açılmasına günler kala alınan söz konusu karar tarafımızda önceden yapılan planlamaların tamamını bozdu. Çocuğu küçük, çalışmakta olan velilere kısıtlı sürede bakıcı bulma sorunu yaratıldığı gibi, ek bir maliyet olarak bakıcı gideri de velilerin sırtına yüklendi. Çalışma saatlerini çocuğun eğitim alacağı günlük süreye göre belirleyen velilerin bır kısmının işten ayrılma veya çalışmama kararı almasına neden oldu. Bazı veliler çocukları için başka okul arayışına girerken bazıları da bu kararın dayatılması sonucu çocuğunu özel okula gönderme kararı almak zorunda kaldı. Böylece nitelikli eğitim veren devlet okulu yerine mali yükü nedeniyle vasat özel okulu tercih etme dayatmasıyla karşı karşıya kaldılar. Okulları bu kararla kapasitesinin üzerinde öğrenciyle eğitime zorlamak eğitim kalitesini düşürecektir. Karara gerekçe gösterilen deprem konusunda da aslında nasıl gayri ciddi hareket edildiği ortada.”

DAHA FAZLA