YHT hattı bir yağışla kullanılamaz hale geldi: 'Demiryolu politikalarının geldiği nokta budur'

YHT hattı bir yağışla kullanılamaz hale geldi: 'Demiryolu politikalarının geldiği nokta budur'

BTS, Ankara ve çevre illerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle kullanılamaz hale gelen Ankara-Konya YHT hattına ilişkin bir açıklama yaptı.

İleri Haber

Ankara ve çevre illerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle Ankara-Konya YHT hattı kullanılamaz hale geldi. BTS’den yapılan açıklamada, “Ülkemiz demiryolu politikalarının bugün geldiği nokta; çokça övünülen Yüksek Hızlı Trenlerin bir yağışla kullanılamaz hale gelmesi, zarar görmesi ve seferlerin durdurulmasına neden olduğu gerçeğinin ortaya çıkmış olmasıdır” denildi.

Ankara ve çevre illeri etkisi altına alan yağışlarda, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Konya Sarayönü ilçesinde bulunan kesiminde menfezler taşarken, hattın kimi kesimleri ise çamur ve su birikintisi altında kaldı. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Ankara -Konya tren seferlerinin karşılıklı olarak iptal edildiği açıklandı.

Konuyla ilgili Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan (BTS) “Bir Yağışla Ankara-Konya YHT Hattında Seferler Durdu” başlıklı bir açıklama yapıldı. “Ülkemiz demiryolu politikalarının bugün geldiği nokta; çokça övünülen Yüksek Hızlı Trenlerin bir yağışla kullanılamaz hale gelmesi, zarar görmesi ve seferlerin durdurulmasına neden olduğu gerçeğinin ortaya çıkmış olmasıdır" denilen açıklamada, yaşanan gelişmelerin Çorlu Tren Katliamı’nı anımsattığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

Bilindiği üzere aşırı yağış nedeniyle toprağın menfezin altından kayması ve rayların altının boşaldığı hatta vagonların raydan çıkması üzerine yaşanan Çorlu tren kazası sonucunda 25 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 300 den fazla yurttaşımızda yaralanmıştı. Yetkililer tarafından, bu kazanın nedeni olarak aşırı yağış açıklaması yapılmış ve hiçbir yetkili sorumluluk kabul etmemişti.

Bugün yaşanan durum demiryollarının yine aynı mantıkla; bilimden, akıldan uzak bir yaklaşımla yönetildiğini bir kez daha göstermektedir.

Ankara-Konya hattında yağışın yoğun olduğu bir anda benzer bir kaza da yaşanabilirdi. Herhangi bir kazanın yaşanmamış olması bizleri sevindirmiştir elbette. Ancak esas sorulması gereken sorunun sorulması ve TCDD yetkililerini cevap vermesi gerekir; çok övünülen Yüksek Hızlı Tren hatları nasıl olurda aşırı yağışların veya başka bir nedenin etkileri dikkate alınmaksızın projelendirilir, test edilir, yapımı gerçekleştirilir ve yolcu taşımacılığına açılır.

Bu ülkenin yurttaşlarının; ulaşılabilir, ekonomik ve güvenli bir ulaşım sistemi olarak demiryollarından faydalanması, yurttaşların hayatını kaybetmeden, yaralanmadan trenleri kullanması çok mu zor?