Yetenekli Bay Selman nasıl doçent oldu?

Yetenekli Bay Selman nasıl doçent oldu?

Gazeteci Metin Cihan, AKP'li Selman Öğüt'ün doçent olma hikâyesine ilişkin Twitter hesabından çarpıcı bilgiler paylaştı.

İleri Haber

Rabia Naz'ın şüpheli ölümüne ilişkin süreci başından beri takip edip olayın duyulmasını sağladıktan sonra yurt dışına çıkmak zorunda kalan gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla AKP içerisindeki Pelikancı grubun önde gelen isimlerinden olduğu iddia edilen Selman Öğüt'ün doçent olma sürecini ortaya çıkardı.

Selman Öğüt'ün 13 Ekim 2015'te, jüri üyelerinin ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın kendisini yetersiz bulmasından sonra AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a gönderdiği şikâyet mailini paylaşan Metin Cihan, "Ekim 2015'te kendisini yetersiz bulan jüri üyelerini ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ı Berat Albayrak'a şikâyet ettiğini görseldeki wikileaks belgesinden biliyoruz. Sürecin devamını da araştırdım" dedi.

Öğüt'ün şikâyet mailinde "Şimdi aynı işkence süreci tekrardan başlayacak. Bunun müsebbibi Yekta Saraç ve ekibidir. Otomatik jüri muhabbetini çıkardılar. İlk kurbanlardanım. AK Parti iktidarından önce paraleli, masonu, ırkçısı doçentliğini jürileri ayarlayıp aldı. Yekta hoca sağolsun otomatiğe çevirdi. Hakkımı helal etmiyorum" ifadelerini kullanması dikkat çekiyor. 

'DOÇENTLİK ÜNİVERSİTE TARAFINDAN VERİLSİN' KAMPANYASI...

Albayrak'a şikâyetinin ardından eser inceleme kısmından geçen Öğüt, bu defa da mülakattan geçemiyor. Selman Öğüt bunun üzerine 'doçentlik üniversite tarafından verilsin' kampanyası başlatıyor.

Konuya ilişkin kişisel Twitter adresi üzerinden 2017 yılında paylaşımlar yapan Öğüt, "Doçentlik üniversitelere bırakılmalı hocam, profluk ve doktora gibi..." ifadelerini kullanıyor.

CUMHURBAŞKANI VE YÖK BAŞKANI'NDAN DESTEK

Twitter'da kampanya başlatmasının ardından da bir türlü doçent olamayan Selman Öğüt 2017'de kaleme aldığı bir yazısında, Cumhurbaşkanı ve YÖK Başkanı'nın kendisini desteklediğini belirtiyor. YÖK Başkanı tarafından doçentlik yönetmeliğinin değiştine ilişkin bilgi aldığını ifade eden Öğüt, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve ardından YÖK Başkanımız konuyla ilgili açıklama yaparak değişimin gerekli olduğunu bildirdiler" diye yazıyor.

SÜREÇ TAMAMLANMADAN DOÇENTLİK ÜNVANI

Metin Cihan ayrıca doçent yönetmeliği yasasının TBMM'den geçmesinin ardından mülakat zorunluluğunun kaldırıldığını belirtirken, Öğüt'ün Mart 2018'de sürecin tamamlanmasını beklemeden televizyonda doçent unvanı kullanmaya başladığını ifade etti.

Cihan şunları kaydetti:

"Ve nihayet TBMM'den yasa çıkıyor. Mart 2018'de Resmi Gazete'de yayınlanıyor. Tam da Selman Öğüt'ün istediği gibi eser aşamasından sonra mülakat zorunluluğu kalkıyor. Selman Öğüt sürecin tamamlanmasını beklemeden tv'de doçent unvanı kullanmaya başlıyor."

PROFESÖRLÜK İSTEĞİ...

Selman Öğüt şimdilerde ise profesörlük için 5 yıl beklemek istemiyor. 2019 yılında Twitter üzerinden paylaşımlar yapan Öğüt, doçentlikten sonra profesör olmak için 5 yıl bekleme şartını 'garabet' olarak nitelerken, "YÖK asıl yapması gerekenleri ertelemekten vazgeçmeli" diyor.