'Yerli Ve Milli Anakart' Çin Malı Çıktı

'Yerli Ve Milli Anakart' Çin Malı Çıktı

Anaakım medyanın "yerli ve milli" söylemiyle destek verdiği ürünün Çin malı olduğu ortaya çıktı.

Anaakım medyada “yerli ve milli anakart ürettiği” iddiasıyla gündeme gelen ve ürünü tescillettirmeyi bile başaran Ferit Borku’nun anakartının Çin malı olduğu ortaya çıktı..

Borku, daha önce konuyla ilgili verdiği demeçte ‘kendine kaynak oluşturup yaklaşık 2 yılda kurduğu ekibiyle anakart ürettiği’ ve ‘çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiğini’ söylemişti.  

DEVLETTEN HİBE İSTEMİŞTİ

Tek bir parçasını bile üretmediği projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne girmeyi başaran Borku, devletten hibe desteği DE istedi.

‘HEYET’ ONAY VERDİ, ÜRÜNÜ TESCİLLETTİ

Borku’ya AR-GE harcamaları için 436 bin TL’lik naylon fatura kesildi. Hatta ‘özgün’ tasarımını, gözlemci akademik heyetten onay alarak ‘teknolojik ürün’ şeklinde tescillettirmeyi dahi başardı. Ancak söz konusu anakartın Çinli teknoloji devi Dianjitek firmasına ait olduğu tespit edildi.

120 DOLARA ALMIŞ

Firmanın anakartı 3 yıl önce piyasaya sürdüğü belirlendi. Söz konusu ürün ve türevleri, Çin’in alışveriş sitesinde satılıyor. Ferit Borku’nun 120 dolara temin ettiği anakart üzerinde yaptığı değişiklikler ise pleksiye kazınmış logoyla imzalar ve etrafına yerleştirdiği 5-10 liralık şerit led aydınlatması.