Erdoğan: Düşük ve  orta riskli illerde hafta sonu kısıtlaması kaldırıldı

Erdoğan: Düşük ve orta riskli illerde hafta sonu kısıtlaması kaldırıldı

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, düşük ve orta riskli illerde kısıtlamaların bir bölümünün kaldırıldığını söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

28 Şubat milli iradeyi hedef alan bir darbe girişimidir. 28 Şubat hadisesi bir darbe hareketidir. Ülkemizde ekonomiden siyasete geniş bir yelpazede ağır faturası olmuştur. 28 Şubat'ta binlerce insanımız siyasi görüşlerinden dolayı hukuksuzluğa ve zulme maruz kalmıştır. 

Tarih her türlü baskıya rağmen iradesine sahip çıkanları elbette unutmamıştır, unutmayacaktır 

Milletimizle sırt sırta vererek Türkiye'yi eski karanlık günlerine döndürmek isteyen darbe heveslilerine bırakmayacğaımızı gösterdik. Hak ve özgürlükleri genişleterek Türkiye'de milli iradeyi yeniden egemen kıldık. Bu doğrultuda sadece 15 Temmuz sonrası attığımız adımlar dahi başlı başına birer devrimdir. Cumhur İttifakı çatısı altında hayata geçirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi2yle en büyük yönetim reformunu milletimize kazandırdık. Pek çok reform paketini hayata geçirdik. Bu kazanımları daha güçlü, büyük bir atılımla güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarın İnsan Hakları Eylem Planı'mızı kamuoyuyla paylaşacağız. Bir süre önce milletimizin takdirine sunduğumuz yeni anayasa hazırlama teklifimiz bu eylem planının da adeta çatısını oluşturuyor. Biz tüm samimiyetimizle Türkiye'yi ayağına vurulan darbe anayasası prangasından kurtarmak olduğuna inanıyoruz. 10 yıldır bu konuyu ülkemizin gündemine getirdik. Maalesef bugüne kadar milletimize layık yeni ve sivil bir anayasa hayalimize kavuşamadık. İnşallah bu defa bunu başaracağız. 

Geçtiğimiz yıl dünya ticaret hacmi yüzde 9.6 büyüklüğünde daraldı. Dünyada sadece 1 senede 90 milyondan fazla insanın aşırı yoksulluk sınırının altına düştüğü tahmin ediliyor. Türkiye böylesine zorlu bir süreci esnek ve kararlı politikalar sayesinde başarı ile yürüttü, yürütmeyi sürdürüyor. Bugün açıklanan ve yüzde 1.8 olarak belirlenen 2020 yılı büyüme oranımız somut politikalarımızın en güzel örneğidir.

2021 yılında ihracatımız şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 oranında artış gösterdi. Gelişmeler ihracattaki artışın önümüzdeki aylarda da süreceğine işaret ediyor. Bunlar gerçekten dikkate değer, örnek gösterilmesi gösterilen başarılardır. Bizim için asıl önemli olan ekonomik büyümenin toplumun tüm kesimlerine ulaşması ve istihdamın oluşmasıdır. Hedefimiz her bir vatandaşımıza dokunacak refahı artıracak sağlıklı bir büyümenin orta ve uzun vadede güçlenerek sürmesidir. Katma değeri yüksek ve rekabetçi üretime yönelmemiz gerekiyor. Ekonominin yapısal gücü ne kadar güçlüyse ekonomik şoklara o kadar dayanıklıdır.

Enflasyonu, faizleri ve kurları altına almış bir ekonomi şokları kolayca savuşturabilir. Mali disiplinin sürdürülmesine çok önem veriyoruz. İnsan Hakları Eylem Planımıza eş zamanlı olarak ekonomi reformumuzun çalışmalarını da yürüttük. Arkadaşlarımız sahaya indi, tüm tarafları dikkatle dinledi. Çözüm odaklı bir anlayış ile üzerine gideceğimiz alanları belirledik. Bu reformdan da rahatsız olanlar her zaman olduğu gibi çıkabilir. Biz kısa mesafe değil maraton koşucusuyuz. Hiçbir mücadeleden kaçmadığımız gibi kendi sınırlarımızı biraz daha zorlarız.Açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Salgının seyrine göre her zaman ve her alanda halkımızın her ferdinin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Avrupa coğrafyasındaki gelişmeleri yakından izleyerek salgın ile mücadelemizi sürekli güncelliyoruz. Yeni kontrollü normalleşme dönemini başlatıyoruz. Kontrollü normalleşme sürecini ifade etmeden şunların altını çizmek istiyorum. Tedbirlerin sıkılaştırması da, gevşetilmesi de salgının seyrine göredir. Türkiye pek çok devlete nazaran büyük bir ülke olduğu için adımları kademeli atmamız gerekiyor. Bilim Kurulu yüz bin kişiye düşen vaka sayısına göre illeri sıralandırdı. 81 vilayetimiz sarı, mavi, turuncu ve kırmızı şeklinde ayrıldı. Her iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. Tedbirlerin sıkılaştırılması ve gevşetilmesi kararı salgının iyileşme ve kötüleşmesine göre verilecek.

Salgının artışa geçtiği yerlerde kısıtlamalar yeniden genişletilebilecek. Her ilimiz salgındaki tedbirlerin ne ölçüde uygulanacağını kendisi belirleyecek.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı düşük ve orta riskli ülkelerde tamamen kaldırıldı. Yüksek illerde ise tamamen sürecek.

8 ve 12.sınıflarda eğitim öğretim açılacak. Düşük ve orta riskteki illerde diğer kademelerde de eğitime başlanılacaktır. Liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

Kafe, restoran, kıraathaneler çok riskli iller dışında sabah 07.00 - 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açılacaktır. Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecektir.

65 yaş için kısıtlama düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken, yüksek ve en yüksek riskli illerde genişletilecektir.