Yeni Zelanda'nın yeni başbakanı: Kapitalizm dost değil, düşman

Yeni Zelanda'nın yeni başbakanı: Kapitalizm dost değil, düşman

Yeni Zelanda'da kurulan koalisyon hükümetinin başbakanı olan İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern, "Birçok Yeni Zelandalı için kapitalizm dost değil, düşman" açıklamasında bulundu.

Yeni Zelanda’da 23 Eylül'de gerçekleştirilen genel seçimlerinden ardından İşçi Partisi ile Önce Yeni Zelanda Partisi (NZ First) arasında koalisyon hükümetinin kurulması konusundan anlaşma sağlandı.

İki parti arasında varılan anlaşma uyarınca, üç yıl boyunca ülkeyi yönetecek 52'nci hükümetin başbakanı İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern, başbakan yardımcısı da NZ First lideri Winston Peters olacak. Koalisyon hükümetine dahil olmayan 8 milletvekiline sahip Yeşiller Partisi de hükümeti dışarıdan destekleyecek.

ÜLKENİN ÜÇÜNCÜ KADIN BAŞBAKANI

Seçime yaklaşık 7 hafta kala İşçi Partisinin liderliğine seçilen 37 yaşındaki Ardern, kısa sürede 2014 seçimlerine göre partinin oy oranını yüzde 13 artırmayı başarmıştı. Seçmenlerin yüzde 36,6 oyunu alarak partinin 32 olan milletvekili sayısını 46’ya çıkaran Ardern, Jenny Shipley ve Helen Clark’tan sonra ülkenin üçüncü kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Ardern, aynı zamanda 1856’da 37 yaşında başbakanlık koltuğuna oturan Edward Stafford’ın ardından ülkenin en genç başbakanı oldu.

"BİRÇOKLARI İÇİN KAPİTALİZM DOST DEĞİL"

İşçi Partisi lideri Ardern, başbakan olarak yaptığı ilk açıklamada sosyal adaletsizlik vurgusu yaparak "Daha adil bir Yeni Zelanda için çalışacağız" dedi. 

Yeni Zelanda'da "seçkinlerin" gittikçe zenginleştiğini, "savunmasız Yeni Zelandalıların" durumunun ise gittikçe kötüleştiğini söyleyen Ardern, "Birçok Yeni Zelandalı için kapitalizm dost değil, düşman" dedi. 

Ardern açıklamasının devamında ise "Kapitalizmin 'insani yüzünü' yeniden kazanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.