Yeni Zelanda'da otomatik silah yasağı geliyor

Yeni Zelanda'da otomatik silah yasağı geliyor

Başbakan Ardern konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihimiz sonsuza dek değişti. Şimdi sıra kanunlarımızın değişmesinde" dedi. Ayrıca, elinde yasak kapsamında olan silahları bulunduranlar için bir iade prosedürü uygulanacak.

Yeni Zelanda hükümetinin, Christchurch katliamı sonrası ülke genelinde yarı otomatik silahların ve askeri tipteki tüfeklerin satışının tamamen yasaklanacağı açıklandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yeni yasakların 11 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girmesini umduğunu söylerken, "Tarihimiz sonsuza dek değişti. Şimdi sıra kanunlarımızın değişmesinde" dedi. Ardern ayrıca, "Saldırıdan altı gün sonra askeri tip yarı otomatik tüfeklerin Yeni Zelanda'da tamamen yasaklandığını duyuruyoruz. Bu silahları modifiye etmek için kullanılan ek parçalar ve yüksek mermi kapasiteli şarjörler de yeni yasaklar kapsamına alındı" ifadesini kullandı.

Christchurch saldırılarının Avustralyalı baş zanlısı 28 yaşındaki Brenton Tarrant'ın, birisi AR-15 tipi otomatik tüfek, diğeri pompalı tüfek olmak üzere iki silahla ateş açtığı belirtilmişti. 

SİLAHLARINI TESLİM EDENLERİN MASRAFLARI KARŞILANACAK

Ülkede, elinde yasaklı silahlardan bulunanlar için ise bir iade prosedürü başlatıldı. Yarı otomatik silah sahibi kişilerin silahlarını emniyet birimlerine teslim etmeleri durumunda masraflarının karşılanacağı kaydediliyor.

Başbakan Ardern, silahların geri alımının kamuya maliyetinin yaklaşık 138 milyon dolar olacağını öngördüklerini belirtirken, "Toplumumuzun güvenliğini garanti altına almak için bu bedeli ödememiz gerekiyor" vurgusu yapıyor.