Yeni Zelanda saldırganının Avusturya bağlantısı ortaya çıktı

Yeni Zelanda saldırganının Avusturya bağlantısı ortaya çıktı

Cami saldırganının geçen sene Avusturya’daki bir harekete 1500 euro bağış yaptığı öğrenildi. Avusturya Başbakanı, ‘Herhangi bir aşırılıkçılığa toplumumuzda yer yok’ diyerek hareketin yasaklanabileceğini açıkladı.

Yeni Zelanda’daki cami saldırılarında 50 kişiyi öldüren saldırganın, Avusturya’daki göçmen karşıtı ve faşist bir hareket ile arasındaki mali bağlantılar tespit edildi. 2018 yılında Saldırgan Brenton Tarrant’ın “Kimlikçiler Hareketi”ne 1500 euro bağış yaptığı bilgisine ulaşıldı.

Avusturya’nın Graz kentindeki savcılık makamları, Yeni Zelanda saldırganının “Avrupa’nın kimliğini korumak istedikleri” savıyla faşist eylemler düzenleyen Kimlikçiler Hareketi’nin lideri Martin Sellner’a bağış yaptığını açıkladı.

SUÇ BAĞLANTISI OLABİLİR

Sellner ise YouTube üzerinden bir video yayınlayarak evinde arama yapıldığını belirtti. “Ben bir terör örgütü üyesi değilim. Bu adamla, ondan kendi girişimim olmadan bağış almış olmak dışında hiçbir bağlantım yok” diye konuştu.

Gazete Duvar’ın haberine göre, mali bağlantının açığa çıkmasının ardından Sellner ile saldırgan arasında suç içerikli bağlantıların olabileceği konusunda da savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

AVUSTURYA’DA YASAKLANABİLİR

Kullandıkları dili ırkçılıktan uzak bir algı vermek için ‘modernize’ etmeleri ve üyelerinin daha çok gençlerden oluşması nedeniyle Avrupa basınında ‘hipster sağcılar’ olarak da anılan Kimlikçiler Hareketi’nin Avusturya’da yasaklanması gündemde. Avusturya Başbakan Sebastian Kurz, “Pozisyonumuz çok açık – ister radikal İslamcılar ister sağcı aşırılıkçı fanatikler olsun- herhangi bir tür aşırılıkçılığa toplumumuzda yer yok” açıklamasını yaptı.

Yeni Zelanda’daki saldırıları düzenleyen Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant’ın 2017 yılında bir dünya seyahatine çıktığı, Türkiye ve Pakistan’ın yanı sıra çok sayıda Avrupa ülkesini gezdiği tespit edilmişti.