Yeni yılda elektriğe yüzde 11 zam
EPDK'nin 2021’de abone gruplarına göre elektrik piyasasında güvence bedellerine yüzde 11 zam yapmasıyla yurttaşlar, yılın ilk sabahına zamlı tarifelerle uyanacak.
31-12-2020 09:26

Yeni yılın ilk zammı elektrik faturasına yansıyacak. 2021'e borç yükü ile giren milyonlar yılın ilk sabahına zamlı tarifelerle uyanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021’de abone gruplarına göre elektrik piyasasında güvence bedellerine yüzde 11 zam yaptı. Karar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre güvence bedelleri; sanayi ve ticarethane için 93.7kWh/TL’den 106.9 kWh/TL’ye, mesken için 33 kWh/TL’den 37.6 kWh/TL’ye yükseltildi.
Fiyatları ise EPDK her 3 ayda bir belirliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre kasım ayında tüm vergiler dâhil 1 kWh elektriğe ortalama 75 kuruş ödendi. Ülkede salgın henüz kontrol altına alınamamışken yapılan yeni zamlar geliri azalan milyonların sırtındaki yükü daha artıracak.
Ekim 2020 itibarıyla, hane halkının aylık ortalama elektrik ve doğalgaz harcamaları toplamı, asgari ücretin İstanbul’da 15,10’u Ankara’da ise yüzde 16,30’u kadar oldu. Ocak 2019-Ekim 2020 döneminde konutlarda elektrik fiyatları yüzde 39,7, doğalgaz fiyatları yüzde 34,7-39,7 oranlarında arttı.
YILDAN YILA ARTTI
Kasım 2016: 41 kuruş
Kasım 2017: 41 kuruş
Kasım 2018: 59 kuruş
Kasım 2019: 71 kuruş
Kasım 2020: 75 kuruş
*Konutta vergiler dahil 1 kWh elektriğe ödenen ortalama miktar
YİNE 'BEŞLİ ÇETE'NİN CEBİ DOLDU
Makina Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’de enerji nereye gidiyor?’ adlı raporda elektriğin toptan satış fiyatlarında yapılan indirimlerin halka yansıtılmadığına dikkat çekiliyor. 2020’de EÜAŞ elektriğe indirim yapıyor, fakat bu indirim faturalara zam olarak yansıyor. Ülkedeki elektrik dağıtımı özel şirketler aracılığıyla yapılıyor. Bu şirketlerin büyük bölümü ise iktidara yakınlığı ile nam salmış, ''beşli çete'' olarak anılan holdingler. Bu özel şirketler, dağıttıkları elektriğin yaklaşık üçte birini kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş.’den (EÜAŞ) alıyor.
Aralarında karmaşık ortaklık ilişkileri bulunan bu şirketler şöyle:
- TRAKYA EDAŞ-IC Yatırım Holding
- BOĞAZİÇİ EDAŞ-Cengiz ve Limak Holding
- ÇAMLIBEL EDAŞ-Limak Kolin ve Cengiz Holding
- MERAM EDAŞ-Alarko ve Cengiz Holding
- AKDENİZ EDAŞ-Cengiz, Kolin ve Limak Holding
- ULUDAĞ EDAŞ-Limak Holding
- ANADOLU YAKASI EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
- BAŞKENT EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
- TOROSLAR EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
- ADM EDAŞ-Bereket Holding
- GDZ EDAŞ-Bereket Holding
- SAKARYA EDAŞ-Akkök Holding
- YEŞİLIRMAK EDAŞ-Çalık Holding
- ARAS EDAŞ-Çalık Holding
- FIRAT EDAŞ-Kazancı Holding
- VANGÖLÜ EDAŞ-Türkerler Holding
- ÇORUH EDAŞ-Kazancı Holding
- OSMANGAZİ EDAŞ-Zorlu Holding
İLGİLİ HABERLER
TÜİK'e göre ekonomik güven endeksi ocak ayında yükseldi
TÜİK, ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı. Açıklamada ekonomik güven endeksinin ocak ayında 1,6 oranında artarak 96,2 seviyesine yükseldiği belirtildi.
28-01-2021 10:36

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; ekonomik güven, tüketici ve hizmet sektörü güven endekslerinin desteğiyle ocak ayında yükseldi. Ekonomik güven endeksi 2020 Aralık ayında 94,7 iken, 2021 Ocak ayında yüzde 1,6 oranında artarak 96,2 değerini aldı.
Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 2021 Ocak ayında yüzde 4 oranında artarak 83,3 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,9 oranında artarak 101,9 değerini aldı.
Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,3 oranında azalarak 109 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,1 oranında azalarak 108,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 5,2 oranında azalarak 84,2 değerini aldı.
Türkiye, KKTC'ye 20 bin doz aşı daha gönderecek
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Türkiye KKTC'ye 20 bin doz Sinovac aşısı daha gönderecek.
28-01-2021 10:28

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile akşam saatlerinde telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gönderilmesi planlanan ikinci parti Sinovac aşıları ele alındı. Telefon görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığından açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bugün akşam saatlerinde artan Covid-19 vakaları üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşme sonrasında, Türkiye'den 20 bin doz Sinovac Covid 19 aşısının KKTC'ye yarın sabah itibariyle ambulans uçakla gönderilmesi konusunda mutabakata varılmıştır."
Türkiye Kömür İşletmeleri iki yılda 26 milyon lira zarar etti
TKİ, santrallere sözleşmeye aykırı kömür satışından iki yılda 26 milyon 708 bin TL kaybetti. Sayıştay, termik santrallerin, ortalama kalori değeri ücret ödeme sınırının altına düşen kömürlere ücret ödememesini ancak kömürün santralde kalmasını ise ''Kömür satışında uğranabilecek en yüksek kayıp'' olarak niteledi.
28-01-2021 10:26

Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı olan Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ), santrallere sözleşmeye aykırı kömür satışı sebebiyle iki yılda 26 milyon 708 bin TL kaybettiğini belirledi. Denetçiler, TKİ tarafından termik santrallere satışı yapılan kömürlerde baz kalori değeri altında ve prim kalorisi üst değerinin üzerinde kömür sevk edilmesinden dolayı hasılat kaybı oluştuğunu tespit etti.
Denetim raporunda yer alan bilgilere göre, TKİ, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ), Garp Linyit İşletmeleri (GLİ) ve Çan Linyit işletmeleri (ÇLİ) Müdürlükleri bünyesinde üretimi yapılan kömürlerin önemli bir bölümünü aynı bölgede bulunan termik santrallere satıyor.
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, işletmecilerle yapılan uzun vadeli sözleşmelerde kömür fiyatları, sevk edilen kömürün ortalama dönemsel kalori değerine göre baz fiyat, taban fiyat ve tavan fiyat arasında oluşturuluyor. Termik santrallerin satın aldıkları kömürün dönemsel ortalama kalori değerinin belli bir alt sınırına kadar düşmesi durumunda kömür fiyatı düşüyor, alt limitin de altına düşmesi durumunda ise sevk edilen kömüre ücret ödenmiyor. Kömürün baz kalori değerinin üzerine çıkılması durumunda da santraller ödeme yapmıyor. Yapılan incelemelerde bu nedenle termik santral işletmecisi lehine milyonlarca liralık kazanç oluşturduğu belirlendi.
HASILAT KAYBI İKİ KATINDAN FAZLA ARTTI
TKİ’nin Tunçbilek, Soma ve Çan termik santrallerine sevk ettiği ve kalori aşımı olan kömür dolayısıyla 2018’de 74 bin 632 ton karşılığı 402 bin 322 TL olan hasılat kaybı 2019’da iki katından fazla artışla 107 bin 876 ton karşılığı 839 bin 26 TL’ye çıktı.
Kurum ayrıca düşük kalorili kömürlerden tahsilat yapamadığı için de 2018’de 198 bin 619 ton karşılığı 10 milyon 517 bin 297 TL, 2019’da da 224 bin 810 ton kömür karşılığı 14 milyon 949 bin 828 TL kayıp yaşadı.
'KÖMÜR SATIŞINDA UĞRANABİLECEK EN YÜKSEK KAYIP'
Termik santraller, ortalama kalori değeri ücret ödeme sınırının altına düşen kömürlere ücret ödemiyor ancak kömür santralde kalıyor. Raporda bu durum, “TKİ tarafından bakıldığında kömür satışında uğranabilecek en yüksek kayıp anlamına gelmektedir” diye ifade edildi.
Sayıştay, kömürlerde belli bir kalite ortalamasının tutturulmasının, hasılat kaybına uğranmaması için önem taşıdığını belirtti. Bunun sağlanabilmesi için termik santrallere sevk edilecek kömürlerin kalite parametrelerinin yakından takip edilmesi ve yeterli şekilde harmanlanarak kalite değişimlerinin en aza indirilmesi gerektiği kaydedildi.
DSÖ: İnsanlık koronavirüse karşı savaşı kaybetmeyecek
DSÖ'nün koronavirüsle mücadelesinden sorumlu Maria Van Kerkhove, "İnsanlık, Covid-19 pandemisine karşı savaşı kaybetmeyecek" dedi.
28-01-2021 09:44

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında tablo her geçen gün daha da ağırlaşırken verilerin toparlandığı 'Worldmater' internet sitesine göre vaka sayısı 101 milyonu geçti.
AFP'ye salgında gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsle mücadelesinden sorumlu Maria Van Kerkhove, "İnsanlık, Covid-19 pandemisine karşı savaşı kaybetmeyecek, sonunda virüsü yenecek" dedi. Kerkhove, mutasyonların başarısızlık anlamına gelmediğine dikkat çekti.
Kerkhove, "Mutasyonlar savaşı kaybettiğimiz anlamına mı geliyor? Hayır. Hayatlarımız için savaşıyoruz. Varyantlar da dahil olmak üzere virüsle savaşıyoruz" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü dün, İngiltere’de ortaya çıkan Koronavirüs'ün yeni mutasyonunun 70 ülkede, Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonun ise 31 ülkede tespit edildiğini duyurdu.
Acun Karadağ tahliye edildi
Yüksel Direnişçisi Acun Karadağ tahliye edildi.
27-01-2021 20:03

Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde “İşimizi geri istiyoruz” eylemini sürdüren Acun Karadağ, Alev Şahin, Armağan Özbaş, Mahmut Konuk, Mehmet Dersulu, Nazan Bozkurt 13 Ağustos’ta evlerine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Bugün görülen duruşmada Acun Karadağ hakkında tahliye kararı verildi.
DİSK, TBMM'yi göreve çağırdı: 'Asgari ücret en az 750 lira artırılabilir'
Partilerle yapılan görüşmelerde, DİSK’in konuya dair raporu sunularak, TBMM’de gerekli düzenlemelerin yapılması talebi dile getirildi.
27-01-2021 18:23

İleri Haber
İşçilerin talep ve ihtiyacından düşük belirlenen asgari ücretle ilgili DİSK, TBMM’yi göreve çağırarak, asgari ücretin yükseltilmesi için yasal düzenlemenin yapılmasını istedi. Konuyla ilgili Meclis’te grubu bulunan partilerle görüşmeye başlayan DİSK heyeti, HDP ve CHP’ye ziyaretlerde bulundu.
2021 yılı asgari ücret görüşmeleri sonrası patronlar ve hükümet emekçiyi yine açlığa mahkum etmiş ve asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmişti. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını öncesi AKP iktidarının ekonomi politikaları sonucu derinleşen halkın krizi, salgınla birlikte daha da derinleşirken, belirlenen asgari ücret tepkilere neden olmuştu.
Konuyla ilgili Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan açıklamada, ücretin vergiden tamamen muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteğiyle asgari ücretin ve tüm işçilerin eline geçen nakit miktarının 750 lira artabileceği belirtildi.
Konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) de çağrı yapan DİSK, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için grubu bulunan partilerle görüşeceğini duyurdu.
HDP VE CHP İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Bu kapsamda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan’ın yer aldığı heyet bugün görüşmelerde bulundu.
TBMM’de önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile sonrasında ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüldü.
‘İŞÇİNİN ELİNE GEÇEN MİKTARIN YÜZDE 25 ARTIRILMASI MÜMKÜN’
Görüşmelerde DİSK’in konuya dair raporu sunularak, TBMM’de gerekli düzenlemelerin yapılması talebi dile getirildi. DİSK’in konuya dair raporunda özetle şu görüşlere yer verildi:
- 2021 yılı asgari ücreti Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından saptanmış olsa da TBMM tarafından yapılacak yasal değişiklikler ile asgari ücretlilerin ve tüm işçilerin eline geçen nakit miktarın en az 750 lira artırılması mümkündür.
- Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile asgari ücretli işçinin eline geçen miktarın yüzde 25’ten fazla artması mümkün olacaktır.
- TBMM’yi pandemi koşullarında asgari ücretle çalışan işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin gelirinin iyileştirilmesi için harekete geçmeye ve gerekli yasal değişiklikleri yapmaya çağırıyoruz.