Yeni vergi paketinde yer alacak: Dijital Hizmet Vergisi nedir?

Yeni vergi paketinde yer alacak: Dijital Hizmet Vergisi nedir?

Hazırlıkları süren yeni vergi paketinde yer alacak olan Dijital Hizmet Vergisi ile uluslararası şirketler yüzde 7.5 vergi ödeyecek. Vergi yükü artacak olan şirketlerin, hizmetlerinin zamlanması bekleniyor.

AKP'nin hazırlıklarını sürdüğü yeni vergi paketine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ederken, Meclis'e gelmesi beklenen paket içerisinde Digital Hizmet Vergisi'nin de yer alması bekleniyor. 

Geçtiğimiz yıllarda başlatılan uygulama ile dijital ürünlerden vergi alınmaya başlanmış ve App Store, Play Store, PSN, Microsoft Store gibi hizmetlerin ürün fiyatlarında artış yaşanmış ve maliyet tüketiciye yansıtılmıştı. 

Yeni vergi paketinde yer alacak Dijital Hizmet Vergisi ile dijital ortamda sunulan her türlü reklam, sesli ve görsel içerikli bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, internet üzerinden yapılan alışverişlerden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında vergi alınacak.

CNN Türk'ten Ecevit Bıktım'ın aktardığına göre, internet üzerinde kullanıcılarının birbiriyle etkileşime geçebildiği tüm platformlara getirilecek olan bu vergi taslağında; “Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, çevrim içi faaliyetin gerçekleştirildiği her türlü ortam” ibaresi yer alıyor.

Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon lira veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Euro’dan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacak. Bu kriter; Google, Facebook, Apple, Youtube, Spotify ve Amazon gibi uluslararası şirketlerin vergi ödemesi anlamına geliyor. 

DİJİTAL HİZMER VERGİSİ'NİN YURTTAŞA MALİYETİ

Dijital Hizmet Vergisi'nin henüz kullanıcıları nasıl etkileyeceğine dair net bir cevap verilmemiş olsa da, söz konusu vergi nedeniyle karı düşecek olan bu dev firmalara ait hizmetlerin zamlanması da muhtemel gözüküyor.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Fransa'da yürürlüğe giren dijital hizmet vergisi, muhtemel zamlardan dolayı Fransa vatandaşlarının tepkisini çekmişti. 

'WHATSAPP VERGİSİ' LÜBNAN'DA GENİŞ ÇAPLI PROTESTOLARA NEDEN OLDU

Lübnan'da da Whatsapp ve diğer mesajlaşma servislerinden yapılan aramalara günlük 20 cent vergi getirilmesine yönelik geçtiğimiz hafta başlayan protestolar, geniş çaplı reform talebiyle büyürken, hükümet zam kararından geri adım atmak zorunda kalmıştı. 

Lübnan'da protestolar devam ederken, Hariri hükümetinin gösterileri yatıştırmak için yeni bir reform paketi açıklaması bekleniyor.