Yeni Taksim Meydanı Projesi’ni İstanbullular oylayacak

Yeni Taksim Meydanı Projesi’ni İstanbullular oylayacak

İBB’nin Taksim Meydanı Projesi için açtığı yarışmada eşdeğer ödül kazanan 3 proje halk oylamasına sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) daha önce Bakırköy Meydanı, Haliç kıyıları ve Salacak; şimdiyse Taksim Meydanı düzenlemesi için duyurduğu yarışma sona erdi. İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen tasarım yarışmasına 146 proje başvurdu.  20 Eylül 2020’de sonuçlanan Taksim Kentsel Tasarım Yarışması’nda 5 proje mansiyon ödülü alırken, 3’ü ise eşdeğer ödülü kazandı. Taksim Meydanı’nda hayata geçirilecek olan proje, İstanbulluların oylarıyla yarışmada eşdeğer ödülü kazanan 3 tasarım arasından seçilecek.

2 Mart 2020’de ilan edilen Gezi Parkı ve çevresini de (yaklaşık 160 bin m2) kapsayan Taksim Kentsel Tasarım Yarışması, uluslararası düzeyde ve iki aşamalı olarak düzenlendi. Yarışmanın asli jürisinde Arman Akdoğan, Arzu Nuhoğlu, Can Kubin, İpek Akpınar Aksugür, Kerem Piker, Zeynep Ahunbay gibi isimlerle yabancı jüri üyesi olarak Manuel de Rivero ve Rainer Schmidt yer aldı.

Yarışmanın ilk aşamasında 72 yerli, 48 yabancı ve 26 karma ekip olmak üzere toplam 146 başvuru oldu. İlk aşamada jürinin tavsiyeleri doğrultusunda projelerini geliştiren 20 ekip, ikinci aşamada jüri üyeleri tarafından yeniden değerlendirildi. Taksimde yapılacak olan proje ilerleyen günlerde, eşdeğer ödül alan 3 proje arasından Kent Konseyi kontrolünde İstanbulluların oylarıyla seçilecek. Taksim Kentsel Tasarım Yarışması’nın kolokyum ve ödül töreni, 26 Eylül 2020 Cumartesi günü dijital ortamda yapılacak.

DAHA FAZLA