Yeni sızan belgeler Bolsonaro’nun Amazon ormanlarına dair planları olduğunu gösteriyor

Yeni sızan belgeler Bolsonaro’nun Amazon ormanlarına dair planları olduğunu gösteriyor

Çeviri: Ada Bülbül

Democracia Abierta Bolsonaro hükümet üyelerinin toplantı slaytlarına erişme fırsatı buldu. Slaytlar, mevcut hükümetin, devlet başkanının nefret söylemlerinin bölgede yaşayan azınlıkların gücünü azaltmak ve Amazon için yıkıcı ekolojik etkiler yaratabilecek olan talan projelerini yürürlüğe geçirmek için kullandığını gösteriyor.

Bolsonaro hükümetinin önceliği yağmur ormanı için çok uluslu doğayı koruma projelerinin hayata geçirilmesini engellemek amacıyla Amazon bölgesini ‘’işgal etmek’’. Spesifik olarak da ‘’Triple A’’ olarak isimlendirilen projeyi.

Bir slaytta şu cümleler geçiyor: Ülkenin geri kalan topraklarıyla entegre olabilmesi için geliştirme projeleri Amazon havzasında uygulanmalı. Böylece Triple A projesinin uygulanması için oluşan uluslararası baskı ile mücadele edilebilecek. Bunuyapmak için ise, Trombetas Nehri hidroelektrik santralinin, Amazon Nehrinin üzerine Obidos köprüsünün kurulması ve BR-163 otoyolunun Surinam sınırında hayata geçirilmesi gerekiyor.

Şubat ayında bakanlar, Gustavo Bebianno ( Başkanlık Genel Sekreteri); Ricardo Salles (Çevre Bakanı) ve Damares Alves ( İnsan Hakları, Aile ve Kadın Bakanı ) Obidos şehrinde Amazon nehrine köprü inşa edilmesi,  Oriximina’ya hidroelektrik santral kurulması ve BR-163 otoyolunun Surinam sınırına genişlemesi konuları hakkında yerel siyasiler ile görüşmek üzere Tirios’a (Para) seyahat ettiler.

Görüşme sırasında bakanlar Bolsonaro hükümeti tarafından yayınlanan Amazon bölgesi hakkındaki projelerin açıklandığı bir Power Point sunumu kullandılar. democracia Abierta’ya sızan bu sunum, Amazon’da güçlü bir devlet varlığının doğal kaynakları koruma projelerinin kök salmasını engelleyeceğini savunuyor.

Sunumdan anlamamız gereken şey oldukça açık. Talan planları hayata geçirilmeden önce bu strateji hitabet ile başlıyor. Bolsonaro’nun nefret söylemi bu planın hali hazırda işlediğini gösteriyor. Amazon yanıyor. Haftalardır yanmaktaydı ve Brezilya’da yaşayan insanların bile tümü bu durumdan haberdar değildi. Buna rağmen, yerel toplulukların uğraşları sonucunda gerçekler sosyal medya üzerinden yayılmış oldu.

Sosyal medya tepkileri sansasyonel olmaktan oldukça uzak. Yalnızca bu yıl bile Brezilya’da 72.000 yangın çıktı ve bunların yarısı Amazon’daydı. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (Inpe); uydudan gelen bilgilere göre Amazon’da çıkan orman yangınlarının 2018’in aynı dönemine göre %84 artış gösterdiğini belirtiyor.

Hükümet dışı kuruluşlara saldırmak Bolsonaro iktidarının stratejisinin bir parçasını oluşturuyor. Bir diğer slayta göre, ülke hali hazırda global bir kampanya ile karşı karşıya gelmiş durumda. Bu kampanya uluslararası baskıyı ve iktidarın da dediği gibi ‘’psikolojik baskıyı’’ kullanarak ‘’Amazon bölgesindeki ulusal egemenliği göreceleştiriyor.’’

Bu kampanya Brezilya kurumlarının üzerinde ekonomik ve diplomatik bir baskı oluşturmak için çevre hakları ve yerel haklar organizasyonlarını seferber ettiği gibi medyayı da işin içine sokmuş durumda. Bu ‘’gizli plan’’ azınlıkları- özellikle yerli halkı ve quilombola halkını ( kölelikten kaçan afrika asıllı insanların kurduğu bir yerleşke) federal, devlet ve belediye seviyesinde kamu kuruluşlarının desteği ile hareket etmeye teşvik ediyor. Slaytta bu cümleler geçiyor ve şöyle devam ediyor: Bu hareketin sonucunda iktidarın bağımsız hareket etme özgürlüğü kısıtlanıyor.

Tüm bunların sonucunda Bolsonaro’nun yangınlara verdiği cevabın hükümet dışı kuruluşlara saldırı biçimini alması şaşırtıcı değildir.21 Ağustos Çarşamba günü Bolsonaro, hükümet dışı kuruluşların dikkatleri ona ve Brezilya Devleti’ne çekme amacıyla yangınların sorumlusu olabileceklerini düşündüğünü söyledi.

Bolsonaro hükümet dışı kuruluşların isimlerini vermedi. Bu suçlamaları doğrulamak için kanıtının olup olmadığı sorulduğundaysa yazılı bir kaynağın olmadığını söyledi. Bolsonaro’ya göre, hükümet dışı kuruluşlar Bolsonaro hükümetinin bütçe kesintisine misilleme yapıyor olabilir. Ek olarak hükümetin hükümet dışı kuruluşlara uluslararası transferlerin %40’ını kestiğini söyledi.

İktidarın bu global kampanyayı önlemek için stratejilerinden biri de bölgede yaşayan insanların seslerini kısmak ve onları birer düşman haline getirmek. Slaytlarda yazan bir strateji de yerellik ve çevrecilik paradigmalarını liberalizm ve muhafazakarlık merceğinden realist teorilere dayanarak yendiden yazmak. Slayta göre tüm bunlar,  “Anavatan için yeni umutlar: Her şeyin üzerinde Brezilya!’’

Kaynak: Common Dreams

DAHA FAZLA