Yeni sınav sisteminin detayları açıklandı

Yeni sınav sisteminin detayları açıklandı

Liseye geçiş sınavının detayları açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz, liseye geçiş sınavıyla ilgili detayları açıkladı.

TRT Haber'de açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, sınavda sadece 8. sınıftan soru sorulacağını söyledi. Yılmaz, sınavın detaylarla ilgili şunları aktardı:

"Bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı söylemiştik ancak biz bunu yaparken bizim öğrencilerimiz, ortaokulu bitirecekler liseye geçecekler. Aynı şekilde liseyi bitirip üniversiteye gidecekler. Yükseköğretim Kurulu'nun soru sayısını artırması üzerine biz de soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 135 dakikalık süre verilecek.”

SORU DAĞILIMI

Yılmaz, soru dağılımı hakkında da bilgi verdi. Buna göre sınavda, 20 Fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil sorusu sorulacak.

Sınavda açık uçlu soru olmayacağını iddia eden Yılmaz "Açık uçlu sormamayı bu sınavlarda kararlaştırdık" ifadelerini kullandı. Yılmaz, sözlerine ortaokuldan liseye sınavsız geçişi amaçladıklarını da ekledi.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

Velilerin çocuklarını nitelikli bir okula gönderebilmek için adres değişikliği yaptığına ilişkin soru sorulan Bakan "Bir veli, evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladımızı meslek lisesine göndermeyeceğiz" dedi. Yılmaz, öğrencilerin istedikleri okula gideceğinin, kimsenin istemediği hiçbir bölüme gitmeyeceğini iddia etti.

ÖZEL EĞİTİMİ ÖZENDİRDİ

"Bu sistem özel okullara talebi artırır mı?" sorusunu Yılmaz, "Olmaz. Özel okulların oranı ne kadar? Yüzde 7. Yüzde 93 yine kamuda eğitim alıyor. OECD ülkelerinde ne kadar? Yüzde 15. Bizim bunu da artırmamız lazım" yanıtını verdi.

 

DAHA FAZLA