Yeni kurulan direniş grubu Filistin'i Özgürleştirmek için Arap Direniş Hareketi kimdir?

Yeni kurulan direniş grubu Filistin'i Özgürleştirmek için Arap Direniş Hareketi kimdir?

Bu ay sosyal medyada “Filistin'i Özgürleştirmek için Arap Direniş Hareketi” (Hareketü'l-Mukavemeti'l-Arabiyye li-Tahriri Filistin) adlı Filistinli yeni bir direniş fraksiyonu ortaya çıktı. Hareketin, Dönüş Tugayları (Katibat el-Awda) adlı askeri kanadı yayınladığı ilk bildiride Tel Aviv'deki İsrail pozisyonlarını füzelerle hedeflediğini iddia etti.

Bu ay sosyal medyada “Filistin’i Özgürleştirmek için Arap Direniş Hareketi” (Hareketü’l-Mukavemeti’l-Arabiyye li-Tahriri Filistin) adlı Filistinli yeni bir direniş fraksiyonu ortaya çıktı. Hareketin genel sekreteri Ebu Ali ile bir söyleşi yapıldı.

Medya Şafak'ta yayınlanan habere göre Filistin'i Özgürleştirmek için Arap Direniş Hareketi'nin, Dönüş Tugayları (Katibat el-Awda) adlı askeri kanadı yayınladığı ilk bildiride Tel Aviv'deki İsrail pozisyonlarını füzelerle hedeflediğini iddia etti. İkinci bildirisinde de kendisini “İşgal edilmiş topraklar dâhilindeki ve dışındaki halkıyla birlikte faaliyet gösteren, tüm işgal edilmiş topraklarda bütün mümkün araçlarla Siyonist işgale direnmeyi ve tüm işgal edilmiş toprakları özgürlüğüne kavuşturmayı hedefleyen Filistinli bağımsız, devrimci ve ulusçu bir hareket” olarak tanımladı. Üçüncü bildirisinde de Batı Şeria'daki Ariel bölgesinde bir İsrail askerinin bıçaklanması eylemini (Şehid Ömer Ebu Leyla tarafından gerçekleştirilen) üstlendi. Bildiride ayrıca “Eylemci, sonrasında da askerin silahlarını alarak Siyonist ordu saflarında 4 yara açtı” dendi.

Grubun sosyal medyadaki varlığı üzerinde yoğun bir baskı ve takip olmasına rağmen, hareket, sahadaki operasyonlarının devam ettiğini iddia ediyor. Sosyal medyada gözlemlediğim etkileşimlere göre grup Suriye hükümeti yanlısı bazı Filistinli fraksiyonlarla bağlantılara sahip görünüyor.

Röportaj şu şekildedir:

Medya Şafak: Hareket ne zaman kuruldu?

Ebu Ali: Biz 1 Şubat 2019'da kurulmuş kitlesel bir devrimci hareketiz.

Medya Şafak: Sadece işgal edilmiş Filistin'de mi faaliyet yürütüyorsunuz yoksa Suriye gibi başka Arap ülkelerinde de mevcudiyetiniz var mı?

Ebu Ali: Hâlihazırda Filistin'de ve bazı başka Arap ülkelerindeyiz.

Medya Şafak: Hareket diğer direniş fraksiyonlarından mesela Fetih el-İntifada Hareketi'ndeki kardeşlerimizden hangi yönlerden ayrılıyor?

Ebu Ali: İç anlaşmazlıkların çok uzağında Siyonist düşmana direniyoruz. Biz direnişçiyiz ve Siyonist düşman nerede bulunursa bulunsun ona karşı direniyor ve savaşıyoruz.

Medya Şafak: Bağımsız bir hareket misiniz yoksa mesela İslami Direniş-Hizbullah ile ilişkileriniz var mı?

Ebu Ali: Bu soruyu cevaplandıramam.

Medya Şafak: Hareketin amacı denizden nehre tüm Filistin'i özgürleştirmek mi?

Ebu Ali: Evet, tüm Filistin toprağını ve işgal edilmiş Arap topraklarının tamamını özgürleştirmeyi hedefliyoruz.

Medya Şafak: Ve bu sadece silahlı direnişle gerçekleşecek mi diyorsunuz?

Ebu Ali: Evet doğru. Ve aynı şekilde bu hedef direniş düşüncesini ve şeytani Siyonist işgal karşısında direnişe inancı aşılamak ile gerçekleşecek.

Medya Şafak: BDS hareketi karşısındaki duruşunuz nedir? Bu hareketin Filistin'in özgürlüğe kavuşturulmasında başarılı olacağını umuyor musunuz?Neyi boykot?

Ebu Ali: Bu aktivistler ekonomik ve kamusal baskının Filistin'in özgürleşmesiyle sonuçlanacağına inanıyor. Ekonomik boykotun silahlı mücadele olmadan Filistin'e özgürlük getireceğine inanıyorlar.

Boykotun bizim için bir değeri yok. Biz silahlı mücadeleye inanıyoruz ve topraklarımızı işgalcilerden kurtarmanın yolu budur.

Medya Şafak: Şüphesiz bölgedeki direnişin geleceği hakkında, özellikle de Suriye'deki olayları göz önüne aldığımızda çok şey konuşuldu. Size göre Suriye hükümetinin ve müttefiklerinin zaferi direnişin geleceği için hayati bir önemde midir?

Ebu Ali: Suriye Direniş Ekseni'dir ve Suriye'nin ve Suriye halkının, onun büyük ordusunun ve ilk direnen liderinin zaferi tüm Direniş Ekseni'nin zaferidir.

Medya Şafak: Direniş destekçileri işgale direniş çabalarınızı nasıl destekleyebilir?

Ebu Ali: Dua ile ve sadece işgal karşısında tüm araçlarla direnişin üzerinde düşünmekle.

Medya Şafak: Son olarak, Hamas hareketi ve Gazze'deki son gösteriler karşısındaki pozisyonunuz nasıl? Hamas Filistin davasına ihanet mi etti?

Ebu Ali: Biz sadece her asil direnişle birlikteyiz, başka hiçbir şeyle değil.