Yeni Kabine Soru Yağmuruna Tutuldu

Yeni Kabine Soru Yağmuruna Tutuldu

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından milletvekilleri, verdikleri soru önergeleriyle yeni kabineyi soru yağmuruna tuttu. İşte öne çıkan sorular...

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte TBMM’nin ‘gensoru ve sözlü soru önergesi’ yetkisinin kaldırılmasıyla elinde kalan tek denetim yetkisi olan ‘yazılı soru önergeleri’ gecikmeli de olsa Meclis’in internet sayfasına işlenmeye başlandı. Meclis’in yemin törenleri dışında açık olduğu 12-25 Temmuz günleri arasında muhalefet milletvekilleri 405 yazılı soru önergesi verdi.

EN ÇOK SORU FUAT OKTAY'A

En çok soru önergesi verilen isim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kapsam dışında tutulması ve soru sorulamayacağı hükmü nedeniyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu. Oktay’ı Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı izledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltilen sorular arasında OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruların durumu, TRT’de bazı çalışanlara döviz cinsinden yüksek paralar ödenip ödenmediği, Fethullah Gülen’e emekli maaşı verilip verilmediği, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, patates ve kuru soğan fiyatları, Türkiye’nin çocuk gelin sayısında ülkeler arasındaki yeri, kadına şiddetin ABD ve Avrupa ülkelerine göre oranı yer aldı.

TOPLAM 405 YAZILI SORU ÖNERGESİ

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a 1, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 3, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a 11, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e 23, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a 44, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 17, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e 13, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na 4, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 28, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a 5, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a 39, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 7, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya 45, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a 4, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 29, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a 8, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a 35 soru önergesi yöneltildi. 

YILDIRIM'A TEK SORU

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a şimdiye kadar tek bir soru yöneltilirken, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın görevi bırakırken Meclis’e ait olan Audi A-8 makam aracını aldığı, arabanın içine 45 bin lira tutarında araç televizyonu ve aksesuar koydurduğu iddiasının doğru olup olmadığı soruldu. Aynı soruda ayrıca  milletvekili olmayan kişilerin genel kurul salonuna girmeleri yasak olmasına karşın Kahraman’ın hâlâ salona girip toplantılara katılması ve protokol locasına çıkıp görüşmeleri izlemesinin nedenine ilişkin soru yöneltildi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA ATAMA VE LGS SORULARI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Erdoğan’ın göreve başlama törenine kaç devlet başkanı, başbakan ve parlamento başkanının davet edildiği, bunlardan kaçının törene katıldığı sorusu dikkat çekti. Adalet Bakanı Gül’e cezaevlerinin durumu, tutuklu milletvekilleri ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan tutuklanan kişilerin sayısına ilişkin soru yöneltildi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a ağırlıklı olarak atama bekleyen öğretmenler, öğretmen atamalarında uygulanan mülakat, liselere geçiş sınavıyla ilgili sorular soruldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise en çok bedelli askerlikle ilgili sorulara muhatap oldu.

YANIT VERİLMEZSE YAPTIRIM YOK

Cumhuriyet'in haberine göre anayasa gereği yazılı soru önergelerinin yanıtlarının 15 gün içinde verilmesi gerekiyor. Ancak bu süre içinde yanıt verilmemesiyle ilgili de bir yaptırım bulunmuyor. Geçen yıllarda AKP hükümetleri milletvekillerinin yazılı soru önergelerinin çoğunu yanıtsız bırakmış, yanıt verilen önergelerdeki ‘genel-geçer yanıtlar’ dikkat çekmişti.