Yeni istinaf mahkemeleri geliyor

Yeni istinaf mahkemeleri geliyor

Erdoğan'ın talimatıyla yıl içinde yeni istinaf mahkemeleri kurulması planlanıyor.

Kamuoyunda 'istinaf' olarak bilinen ve ülke genelinde 9 olan bölge adliye mahkemesi sayısı eylülde 11, daha sonra da 15'e yükseltilecek.


AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan düzenlemeyle Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da olmak üzere 9 ilde faaliyet gösteren bölge adliye mahkemelerinin sayısı, Konya ve Sakarya'da kurulan mahkemelerle birlikte eylülde 11'e çıkacak.

Diyarbakır, Kayseri, Trabzon ve Van'da da kurulması planlananlarla istinaf mahkemesi sayısı 15'e yükselecek.

İSTİNAF MAHKEMESİ (BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ) NEDİR?

Yargıtay ile ilk derece mahkemeleri arasında kurulan üst derece mahkemeleri tarafından yapılan yargısal denetimdir. Mahkemelerin verdiği kararlar bir üst mahkemede yeniden incelenir; gerekli görülürse tekrar duruşma yapılır, delil toplanarak tanık veya tanıklar bir kez daha dinlenebilir.

İstinaf mahkemesi, hukuk veya ceza dava dosyasında mevcut olan ve topladığı diğer tüm delillerle birlikte hukuki denetim de yaparak istinaf incelemesi neticesinde kararını verir.

NASIL KURULDULAR?

Adli yargıda 2004, idari yargıda ise 2014'te istinaf mahkemelerinin kurulması yasalaştı. 20 Temmuz 2016'da bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri faaliyete geçirildi.