Yeni açılan TBMM’nin gündemi: Meclis’in sesi neden kısılıyor?

Yeni açılan TBMM’nin gündemi: Meclis’in sesi neden kısılıyor?

TBMM’de yeni dönemde gazetecilere yeni yasaklar getirilmesi Meclis gündemine taşındı. Zaten yetkileri tırpanlanarak Saray’a bağlanan Meclis’in durumu ortadayken, bir de yandaşlar dışındaki tek haber kaynağı olan Meclis muhabirlerine engellerin getirilmesi tartışma yarattı.

İleri Haber

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yeni yasama döneminin açılışında mikrofonunun sesinin geç açılması üzerine “Kimse Meclis’in sesini kısamaz” şeklindeki ‘espri’si hafızalarda yer edinirken, yetkileri kısıtlanan Meclis’in sesinin halka ulaşmasının engellenmek istediği görülüyor.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, parlamento muhabirleri başta olmak üzere, sarı basın kartına sahip gazetecilerin araçlarının Meclis içerisine alınmadığını belirterek soru önergesi verdi.

“Meclisimiz, halkın meclisidir. Bütün bir ülkeyi temsil eden milletvekillerine, hem vatandaşların hem de gazetecilerin ulaşmasını önlemek en başta Millet Meclisinin ruhuna aykırılık teşkil etmektedir” diyen CHP’li Antmen, bütün demokratik ve çağdaş ülkelerde gazetecilerin parlamento binalarında özgürce hareket edebildiğini ve halkın çıkarlarını ve kamuoyunu ilgilendiren konularda yaşadıkları topluma bilgi aktarabildiğini dile getirdi.

“Gazetecileri engellemek demek; halkın haber alma özgürlüğüne de engel olmak demektir” diyen Antmen, “Anayasamızın 28. Maddesi’nde de belirtildiği üzere; basın hürdür ve sansür edilemez. Basın Kanununun 3. Maddesi de ‘Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir’ demektedir” hatırlatmasında bulundu.

‘TOPLUMUN BİLGİ ALMASI İÇİN BU YASAKLARI KALDIRACAK MISINIZ?

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

-Meclis içerisinde görev yapan parlamento muhabirleri başta olmak üzere; sarı basın kartına sahip gazetecilerin TBMM’ye girişlerinde neden zorluk çıkartılmakta ve araçlarını neden dışarıya park etmeleri istenmektedir?

-Araçlarının Meclis içerisinde alınmaması nedeniyle; yanlarında kamera, tripod, fotoğraf makinası başta olmak üzere habercilik araç gereçleriyle hareket etmek, yürümek zorunda kalan gazetecilerin bu şekilde hareket etmek zorunda bırakılmalarını doğru buluyor musunuz?

-Gazetecilerin üyeler lokantasına alınmamalarının gerekçesi nedir? Gazetecilerin yemek ihtiyaçları başta olmak üzere; parlamenterlerle bir araya gelebildikleri bir yer olan lokantaya neden gazeteciler alınmamaktadır?

-Halkın haber alma özgürlüğü çerçevesinde davranan, bin bir zorlukla, baskıyla her türlü şartta görev yapan gazetecilerin işlerini kolaylaştırmak, objektif gazetecilik yapabilmelerinin önünü açmak ve topluma Meclis’in çalışmalarını sağlıklı şekilde aktarmaları adına bahsi geçen engel ve yasakları kaldıracak mısınız?”