Yemen'e gıda yardımı konusunda anlaşma sağlandı

Yemen'e gıda yardımı konusunda anlaşma sağlandı

Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelere gıda ulaştırılması konusunda anlaşma sağlandığını duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Gıda Ajansı tarafından yapılan açıklamada Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelere gıda ulaştırılması konusunda anlaşma sağlandığını duyuruldu. Bölgeye bir aydan fazla süredir yardım ulaştırılamıyordu. Bölgede daha önce gerçekleşen birçok ateşkes anlaşması, Suudi Arabistan tarafından bozulmuştu.

Uzunca süredir Husilerle Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen koalisyon güçleri çatışıyor. Çatışmanın merkez noktalarından biri de başkent Sana. Şehirde yüzbinlerce insan açlık nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Husiler şehrin kontrolünü 2014 yılından bu yana ellerinde tutuyorlar. Gıda yardımlarının ulaşımının engellenmesi nedeniyle şehirde gıda sıkıntısı yaşayan kişi sayısının 850 bin civarında olduğu belirtiliyor. Husilerse gıda yardımlarının halka ulaşmasını engelledikleri suçlamalarını reddediyorlar.

VOA'nın haberine göre, Birleşmiş Milletler Gıda Programı’ndan yapılan açıklamada, bölgeye gönderilen gıdaların uzun süreler bekletilmesinden dolayı çok sayıda yiyeceğin de bozulduğu belirtiliyor.

Dünya Gıda Programı Sözcüsü Herve Verhoosel, gıda yardımlarının şehre ulaşması konusunda sağlanan anlaşmanın memnuniyet verici olduğunu söyledi ve bunun insani yardımlar konusunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Verhoosel, yardımların ulaştırılması konusunda varılan anlaşmanın detaylarına ilişkinse bilgi vermedi. Sözcü şu an yardımların ulaştırılması konusunda teknik detaylar üzerinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Daha önce Gıda Programı Direktörü David Beasley de anlaşma sağlanması halinde birkaç gün içerisinde Sana’a’ya gıda ulaştırabileceklerini söylemişti.

Husilerin lideri Muhammed Ali El Husi de gıda yardımlarının bölgeye girişi konusunda anlaşma sağlandığını doğruladı.