Yemen'de insanlar çöpten yiyecek bulmak zorunda kalıyor

Yemen'de insanlar çöpten yiyecek bulmak zorunda kalıyor

Yemen'de barış anlaşması fiilen başarısız olduğu için, Hudeyde şehrinde insanlar hayatta kalmak için çöplerden yiyecek bulmak zorunda kalıyor.

Yemen Savaşı'nda barış görüşmeleri başlamış, taraflar Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için anlaşmaya varmıştı. Yemen halkına insani yardımın bu liman üzerinden ulaşacağı bildirilmişti. 

Yemen'in liman şehri Hudeyde için Birleşmiş Milletler aracı olmuş ve kentin güvenliğini sağlamayı taahhüt etmişti. Ancak Hudeyde halkının açlık problemi onları çöplerden yiyecek bulmak zorunda bırakıyor.

 

Hudeyde bölgesinde çalışan bir doktor olan Aswaq Moharram ailelerin açlıktan öldüğünü, çatışmalar devam ederken ilaç yardımı sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Independent'a konuşan Moharram, yaralıların güvenli bölgeye ulaşmak için dağlık alana kaçtıklarını söyledi. Moharram, Husiler ve Suudi Arabistan destekli güçler arasındaki barış görüşmelerinde şehre insani yardım gelmesi için anlaşmaya varıldığını ancak daha anlaşma imzalanır imzalanmaz geçerliliğini kaybettiğini söyledi. 

Hudeyde şehri, Yemen'in yemek ve ilaç girişi için en önemli bölgesi ancak hala ateş altında. Moharram, barış anlaşmasına rağmen Suudi destekli güçlerin Husiler'in Hudeyde civarında bulunan 10 eğitim kampını vurduğunu belirtti. 

Aralık ayında İsveçte imzalanan anlaşmaya göre bölgeye Birleşmiş Milletler misyonu gelerek kontrolü eline alacaktı. Ancak barış görüşmeleri fiilen başarısızlığa uğradığı için bu durum gerçekleşmedi.