Yedi yılda en az 817 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Yedi yılda en az 817 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi'nin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Türkiye'de iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın emekçilere ilişkin hazırladığı raporda son yedi yılda 817 kadın emekçinin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı.

İleri Haber

İş cinayetlerinde her yıl binlerce emekçi hayatını kaybederken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Türkiye'de iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın emekçilere ilişkin bir rapor hazırladı.

İSİG Meclisi’nin verilerine göre son yedi yılda iş yolunda ya da iş başında, trafik kazalarında, makinenin ezmesiyle, şiddet sonucu ya da iş baskısının yarattığı stres sonucu en az 817 kadın emekçi hayatını kaybetti.

Kadın emeğinin en önemli sorunlarından birinin kayıt dışılık olduğunun belirtildiği raporda bu konuda şu tespitlere yer verildi:

"Kadın emekçilerin yüzde 40’ından fazlası kayıt dışı çalışmaktadır. Özellikle kadın işgücünün ana omurgasını oluşturduğu tarımda karşımıza çıkan ücretsiz aile işçiliği bunun en görünen yüzüdür. Ücretsiz aile işçisi kadınların yüzde 94’ü, kendi hesabına çalışan kadınlarınsa yüzde 80,8’i kayıt dışı çalışmaktadır. Kayıt dışı emeğin en büyük alanlarından birini kadın işgücü oluştururken, kayıt dışı emek kadınların emeğinin, sömürünün görünmediği, kadınların sağlık ve güvenliklerinin gözetilmediği, iş cinayetlerinin görünmediği alanlar olarak giderek büyümesine göz yumulmaktadır."

İŞSİZLİK EN ÇOK KADINLARI VURUYOR

Kadın işsiz oranının 2019’da 16.6’ya ulaştığı belirtilerek, “Genç kadın işsizliği bir kadın istihdam politikası olarak en yüksek işsizlik oranı olmayı sürdürmekte. Kriz koşullarında bu durumun kadınlar aleyhine daha da sertleştiğini görüyoruz. Bir yandan toplumsal cinsiyetinin uzantısı işlerde çalıştırılan, diğer yandan ev işleri bakım işlerini hala yürüterek çifte mesai yapan kadınlar, kriz döneminde de ilk işten çıkarılan, işten çıkarılmadığında da en kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilen kesim oluyor” denildi.

İŞ KAZALARINDA YAŞAMINI YİTİREN KADINLAR...

*2013’te en az 103, 2014’te en az 131, 2015’te en az 121, 2016’da en az 110, 2017’de en az 117, 2018’de en az 120, 2019’da en az 115 kadın işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.

*Yaşamını yitiren kadınların 54’ü mülteci/göçmen/sığınmacı (34 Suriyeli, 6 Gürcistanlı, 5 Özbekistanlı, 2 Rusyalı, 1 ABD’li, 1 Afganistanlı, 1 Japonyalı, 1 Kırgızistanlı, 1 Kolombiyalı, 1 Moldovyalı, 1 Türkmenistanlı...)

*817 kadın işçinin 148’i çifti ve 48 esnaf, 621’i ücretli çalışandan (işçi ve memur) oluşuyor.

*Yaşamını yitiren kadın emekçilerin yüzde 98’i sendikasız.

*Kadın iş cinayetlerinin yalnız 27’si Meclis’imize bildirilen, 790’ı ise basından öğrendiğimiz iş cinayetleri…

Ölenler arasında en yüksek ölüm tarım sektöründe çalışanlarda

Kadın iş cinayetlerinin yarısından çoğu Tarım, Orman işkolunda gerçekleşti.

419 kadın işçi (271 işçi ve 148 çiftçi) yaşamını yitirdiği tarım-orman işkolu ile birlikte; 85 kadın işçinin yaşamını yitirdiği ticaret, büro, eğitim, sinema işkolu; 60 kadın işçinin yaşamını yitirdiği sağlık, sosyal hizmetler işkolu; 54 kadın emekçinin yaşamını yitirdiği tekstil, deri işkolu ve 39 kadın emekçinin yaşamını yitirdiği belediye, genel işler işkolu en çok kadın çalışanın öldüğü işkolları.

ÖLÜM NEDENLERİNDE TRAFİK KAZALARI İLK SIRADA

Kadın işçileri öldüren iş cinayetlerinin başlıca nedenleri arasında trafik-servis kazaları (yüzde 55) ile birinci iken  ezilme-göçük (yüzde 9) ikinci ve şiddet olayları (yüzde 7) ile üçüncü geliyor.

Bunu sayılara vurduğumuzda ise durum şöyle.

Trafik, servis kazası nedeniyle 451 kadın işçi ölürken ezilme, göçük nedeniyle 73,  şiddet nedeniyle 56, kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 47, yüksekten düşme nedeniyle 34, zehirlenme, boğulma nedeniyle 28, patlama, yanma nedeniyle 24, intihar nedeniyle 24, elektrik çarpması nedeniyle 21, diğer nedenlerden dolayı 59 kadın işçi öldü.

DAHA FAZLA