Yazarımız Ahmet Cemal hayatını kaybetti

Yazarımız Ahmet Cemal hayatını kaybetti

Bertolt Brecht, Elias Canetti, Goethe, Franz Kafka, Georg Lukacs, Friedrich Nietzsche, Stefan Zweig gibi dünyaca ünlü birçok yazarın klasik yapıtlarını Türkçeye kazandıran çevirmen, yazar, düşünür Ahmet Cemal hayatını kaybetti. Cemal aynı zamanda İleri Haber'in kuruluşundan bu yana yazarları arasında bulunuyor. Cemal'in hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yapan Türkiye Komünist Partisi, “Ahmet Cemal ülkemiz aydınlanmasının ışığı olmaya devam edecek” dedi.

Yazar, çevirmen, düşünür ve örgütlü bir sosyalist olan Ahmet Cemal dün gece saatlerinde hayatını kaybetti. Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi görmekte olan Cemal, en son eski adı GATA olan Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Ahmet Cemal Kültür Atölyesi, Cemal'in cenazesinin yarın (2 Ağustos) Moda Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verileceğini duyurdu.

ONLARCA ÖDÜL VE NİŞAN SAHİBİ

5 Mart 1942 yılında İzmir'de doğan Ahmet Cemal, İstanbul'da Moda İlkokulu'ndan sonra Sankt Georg Avusturya Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede bir süre asistanlık yaptı. İstanbul, Avusturya Kültür Ataşeliği'nde basın danışmanı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Almanca Bölümü'nde ve Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü'nde çeviri dersleri verdi. “Yeni Ufuklar”, “Varlık”, “Yazko Edebiyat”, “Gergedan”, “Argos” ve “Milliyet Sanat” dergilerinde yazdı. Memet Fuat ve Mustafa Kemal Ağaoğlu'nun davetleri üzerine "Yazko" çeviri dergisini kurdu ve yönetti. Ayrıca Yazko'da genel yayın koordinatörü olarak çalıştı. 

Kendi imzasını taşıyan roman, oyun ve denemeleriyle de bilinen Ahmet Cemal, birçok çeviri ödülü ve nişanına sahipti. Cemal, çalışmalarını 2014’ten bu yana Ahmet Cemal Kültür Atölyesi (ACKA) çatısı altında yürütüyordu.

Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, J.W.v. Goethe, E.H. Gombrich, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Novalis, Erich Maria Remerque, Rainer Maria Rilke, Friedrich Schiller, Anna Seghers, Manes Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig gibi yazarların eserlerini Türkçeye çeviren Cemal, birçok oyun, deneme ve makale de kaleme aldı. 

KOMÜNİST MÜCADELENİN PARÇASI OLDU

2014 yılının yaz aylarında Kadıköy Moda'da Ahmet Cemal Kültür Atölyesi'ni  kurarak çalışmalarına öğrencileriyle birlikte devam eden Cemal, aynı zamanda komünist kimliğiyle de yaşamını sürdürdü. İşçi sınıfı mücadelesinin parçası olan bir aydın olarak Ahmet Cemal, örgütlü kimliğini de hiçbir zaman gizlemedi. 

Cemal 2014 yılında Türkiye Komünist Partisi'nde yaşanan ayrışmadan sonra HTKP kurucuları arasında yer almış ve ilk dönem Parti Meclisi üyeliği yapmıştı. 

Cemal köşe yazarlığını ise İleri Haber ve Cumhuriyet gazetesinde sürdürüyordu.

TKP: ÜLKEMİZ AYDINLANMASININ IŞIĞI OLMAYA DEVAM EDECEK

Ahmet Cemal'in ardından bir açıklama açıklama yayınlayan Türkiye Komünist Partisi, Cemal'in ülkemizin kültür dünyasının öncülerinden olduğunu belirterek “Ahmet Cemal ülkemiz aydınlanmasının ışığı olmaya devam edecek” dedi.

TKP açıklamasının tamamı şöyle:

Ahmet Cemal ülkemiz aydınlanmasının ışığı olmaya devam edecek

Ülkemizin kültür dünyasının öncülerinden, birçok dünya klasiğinin Türkçeye kazandırılmasında eşsiz emeği olan çevirmen, yazar, düşünür Ahmet Cemal’i kaybetmiş olmanın derin kederi içindeyiz.

Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, J.W.v. Goethe, E.H. Gombrich, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Novalis, Erich Maria Remerque, Rainer Maria Rilke, Friedrich Schiller, Anna Sekers, Manes Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig gibi dünya kültürünün başyapıtlarının dilimize kazandırılmasını sağlayan Ahmet Cemal, kendi imzasını taşıyan roman, oyun ve denemeleri ile de önde gelen düşünürlerimizden oldu. Şimdiye değin onlarca çeviri ödülüyle ve nişanıyla onurlandırılan Ahmet Cemal, 2014’ten bu yana Ahmet Cemal Kültür Atölyesi (ACKA) çatısı altında öğrencilerinin eğitimine yoğunlaşmıştı. 

Ahmet Cemal, eşitlik, özgürlük, kardeşlik ideallerinin evrenselliğini kavramış, aydınlanma değerlerinin bu topraklarda filiz vermesi için can suyu olmaya çalışmış bir düşün emekçisidir. Yaşamının tümünde ilerici ve devrimci mücadelenin içinde yer alan Ahmet hocamız, partimizin kuruluş çalışmalarına da etkin biçimde katılarak aydın sorumluluğunun timsali olmuştur.

Türkiye Ahmet Cemal’i sadece çevirisine imza attığı eserlerle değil, aynı zamanda dünya ve insanlık tarihinin evrensel değerlerine olan bağlılığı, ülkesinin devrimci atılımına olan inancı ve çabası ile hatırlayacaktır.

Ahmet hocamıza, yoldaşımıza sözümüzdür: 

Türkiye Ahmet Cemal’in hayallerindeki ülke olacaktır. 

Ülkemizde Ahmet Cemal’in yaktığı meşale hiç sönmeyecektir.