Yayın Sektöründe Zam

Yayın Sektöründe Zam

Dövizdeki artışın ilk vurduğu sektörlerden biri de basın yayın sektörü oldu. Gazeteler, dergiler ve yayınevleri çıkamama tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını krizin ilk gününden itibaren dile getiriyor.

Tamamına yakını ithal edilen gazete ve dergi kağıdı nedeniyle zor günler geçiren basılı medya organları ya yayınlarını durduruyor ya yayınlarına ara veriyor ya da fiyatlarda zam yapmak zorunda kalıyor.

2005 yılında kapatılan SEKA Kocaeli fabrikasının ardından, gazete ve kitap kağıdının yüzde yüzüne yakınını ithal eder duruma gelen Türkiye'de, yayıncılık sektörü TL'nin yabancı para birimleri karşısında yaşadığı hızlı değer kaybı nedeniyle mali darboğaz yaşıyor.

'DAHA FAZLA DAYANAMIYORUZ, DURUM ORTADA'

Ayrıntı Yayınları, döviz kurundaki artışa bağlı olarak üretim maliyetlerinin iki kat artması sebebiyle bugünden itibaren geçerli olmak üzere kitap liste fiyatlarına yüzde 25 ile yüzde 40 oranında zam yaptığını açıkladı.

Yapılan açıklamada yayıncılık ve matbaa sektörünün tamamiyle dışa bağımlı olduğu ve üretilen kitapların tamamının dövize endeksli pek çok ithal ürünle basıldığı belirtilerek, 2018 yılı başında beri girilen ekonomik darboğaz nedeniyle zam yapılmaya karar verildiği söylendi. Açıklamanın tamamı şöyle:

BASILI MEDYA  DARBOĞAZ YAŞIYOR

Son dönemde döviz kurlarıyla bağlantılı olarak Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine zam yapıldı. İzmir'de günlük olarak faaliyet gösteren 7 yerel gazete (Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret ve Yenigün) pazar günleri basılmama kararı aldı. Basılı mizah yayını Uykusuz, derginin fiyatına zam yapma kararı aldı. Bir diğer mizah dergisi Leman ise okuyucularının karşısına cep boy olarak çıktı.Bağımsız yayınevleri de aynı şekilde zor günlerden geçiyor.

LEMAN: ŞAKA DEĞİL BATIYORUZ

Önceki gün mizah dünyasının simge yayınlarından Leman dergisi ekonomik sıkıntıları hem protesto ettiği hem de masrafları karşılayamadığı için ‘cep boyutuyla’ çıkmak zorunda kaldı. Geçen haftalarda soruna işaret eden derginin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün ‘bizi bu durumlara getirenler, SEKA’yı kapatanlar utansın’ diyor. BirGün’e konuşan Akgün, sıkıntının sadece kendileriyle sınırlı olmadığını tüm yayıncılık sektörünü çok ciddi biçimde tehdit ettiğini belirtiyor. 

DURUM CİDDİ

Akgün, kurdaki yükselişin sektörü nasıl etkilediği şu sözlerle ifade etti:

“Kâğıtta sıfır yerli üretim olduğu için kurdaki yükseliş yayıncılığı komaya sokar. Nitekim içinde yaşadığımız süreç de budur. Koma, yoğun bakım gerektirir. Ortada böyle bir durum da olmadığına göre vaziyet ümitsizdir. Türkiye’deki medya kontrolünün yüzde 80-90’lar oranında hükümette olduğunu düşünürsek onlar açısından sorun yoktur. Dışarıda kalanlar süreli yayınlanan dergiler ve kitap yayıncılığı açısından ise ölümcül eşiğe varılmak üzere. Bu, ülkenin zaten çölleşmiş olan kültürel hayatının tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Yani durum ciddi. Bunların etkileri ise onlarca yıl telafi edilemeyecek bir kayba yol açacaktır.”

BİRGÜN DE ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDI

Dolar/TL’deki hareketlilik, medya sektörünü vurmaya devam ederken, Sözcü ve Cumhuriyet’ten sonra BirGün gazetesine de zam geldi. Gazete, bugünden itibaren 2.5 liraya satılacağını duyurdu.