Yaşar Üniversitesi'nde kıyım: 'Güvenlik tedbirleri' gerekçesiyle 167 emekçinin işine son verilmek isteniyor!

Yaşar Üniversitesi'nde kıyım: 'Güvenlik tedbirleri' gerekçesiyle 167 emekçinin işine son verilmek isteniyor!

Yaşar Üniversitesi'nde YÖK yazısı gerekçe gösterilerek temizlik ve güvenlik işçisi, 167 kişinin işine son verilmek isteniyor. Dayandırılan yazı güvenlik konusunda olmasına rağmen, haklarında hiçbir soruşturma bulunmayan güvenlik işçilerinin yanında, işten çıkarılanların büyük kısmının temizlik emekçileri olması ise dikkat çekti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Yaşar Üniversitesi bünyesinde çalışan 167 temizlik ve güvenlik emekçisi, ‘güvenlik tedbirleri’ gerekçesiyle işten çıkarılmak isteniyor.

Üniversitenin Mütevelli Heyeti tarafından alınan 09.04.2019 tarihinde kararla, temizlik ve güvenlik işçilerinden oluşan 167 kişiye karar belgesi imzalatıldı ve 31 Temmuz’da işlerine son verileceği söylendi.

'GÜVENLİK TEDBİRLERİ' GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKARILMAK İSTENENLER ARASINDA TEMİZLİK İŞÇİLERİ ÇOĞUNLUKTA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın 30.01.2019 tarih 203 sayılı güvenlik tedbirleri yazısına dayandırılan kararda, temizlik işçilerinin çoğunlukta olduğu emekçilerin işlerine son verilerek profesyonel şirketlerle çalışılacağı belirtildi. Emekçilere ise tazminatlarını 31 Temmuz’da alabilecekleri iletildi.

Birçoğu 17-18 yıldır üniversite bünyesinde çalışan işçiler ise işten ayrılmak istemiyor. Yaşlarından dolayı iş bulması zor olan temizlik emekçileri, ‘güvenlik tedbirleri’ gerekçesiyle işlerine son verilmesini anlamlandıramazken, haklarında hiçbir soruşturma bulunmayan güvenlik emekçileri de bu karara anlam veremedi.

'SİZİNLE ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR'

Emekçilerin, üniversitenin devam edeceği taşeron firmada çalışma talepleri ise yönetim tarafından “yeni gelecek taşeron kimseyi almayacak”, “sizinle çalışmak istemiyor” gibi gerekçelerle reddedildi.

HANGİ FİRMALARLA DEVAM EDİLECEK?

Üniversitenin devam edeceği taşeron firmaların ise hangi firmalar olduğu bilinmiyor. Ancak son dönemde bu tür girişimlere bakıldığında, çalışılan firmaların çoğunlukla yandaşlara ait oldukları biliniyor.