‘Yaşaması için Aysel Tuğluk’u serbest bırakın’

‘Yaşaması için Aysel Tuğluk’u serbest bırakın’

Hazırlanan raporda sözleşmeler ve bildirgeler hatırlatıldı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Tutuklu bulunan ve “cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen infazı ertelenmeyen Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk için Aysel Tuğluk’la Dayanışma Grubu tarafından bir rapor hazırlandı. Tuğluk’un, sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtilen raporda, ilgili sözleşmeler ve bildirgeler hatırlatılarak “Tuğluk’un yaşam ve sağlık hakkının korunarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için tahliye edilmesi yalnız Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelerin değil, insanlığın da gereğidir” denildi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin 20 Mayıs 2016 tarihli Anayasa değişikliğinin ardından, 4 Kasım 2016’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla başlayan süreçte, HDP Genel Başkan Yardımcılığı görevindeyken 26 Aralık 2016’da gözaltına alınan Aysel Tuğluk, 28 Aralık 2016’da “terör örgütü yönetmek” suçlamasıyla tutuklandı.

Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, yaptığı basın açıklamaları ve TV röportajları “yasadışı örgüt üyeliği” iddiasına dayanak yapıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanlığını yapan Aysel Tuğluk’un o dönemde yaptığı açıklamalar, iddianamede, örgüt üyeliği kapsamında ele alındı.

Yargılama sonunda Tuğluk’a 2017 yılında, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından örgüt üyeliği iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi. Karar, İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay tarafından onandı. Mart 2020’de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu.

‘CEZAEVİNDE KALAMAZ’

Kocaeli 1 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürlüğünde tutuklu bulunan Tuğluk’a, Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığında yapılan kontroller sonucu “demans” tanısı konuldu ve 12 Aralık 2021’de “cezaevinde kalamaz” raporu verildi.

BAŞSAVCILIK BU RAPORU DİKKATE ALDI

İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda ise “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği…” ifadelerine yer verildi.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı; Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun raporunu esas alarak, infaz erteleme talebini reddetti.

‘YAŞAMASI İÇİN AYSEL TUĞLUK’U SERBEST BIRAKIN’

Aysel Tuğluk’un sağlık ve yaşam hakkının korunması için Ocak 2022’de Aysel Tuğluk’la Dayanışma Grubu kuruldu. Tıp alanındaki bilim insanları, eski bakan ve milletvekilleri, insan ve kadın hakları savunucuları, hukukçular ve yazarlardan oluşan grup, “Yaşaması için Aysel Tuğluk’u serbest bırakın” isimli bir rapor hazırladı.

RAPORLAR ÇELİŞKİLİ

Raporda Aysel Tuğluk’un hayatı, yargı süreci ve sağlık durumu hakkında bilgi verildi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından Tuğluk’un sağlık durumuyla ilgili her iki kurum tarafından verilen  raporun çelişkili olduğunun aktarıldığı raporda, bu bağlamda Adli Tıp Kurumu Üst Kuruluna itiraz başvurusu yapıldığı, Üst Kurulun ise bu başvuruyla ilgili henüz herhangi bir görüş belirtmediği ifade edildi.

‘İNSANLIĞIN DA GEREĞİ’

İlgili sözleşmeler ve bildirgeler hatırlatıldığı raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

Aysel Tuğluk, anayasa güvencesinde olan ifade özgürlüğünün ihlali sonucu cezaevindedir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinin raporu, Tuğluk’un cezaevi koşullarında tedavisinin yapılamayacağını ve infazının ertelenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Tuğluk, kişisel bakımını ve günlük ihtiyaçlarını tek başına sağlayamamaktadır.

Tuğluk’un yaşam ve sağlık hakkının korunarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için tahliye edilmesi yalnız Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelerin değil, insanlığın da gereğidir.