Yaşam savunucularından Kanada Hükümeti'ne çağrı: Alamos Gold'u engelleyin!

Yaşam savunucularından Kanada Hükümeti'ne çağrı: Alamos Gold'u engelleyin!

Yaşam savunucuları, ruhsat süresi bitmesine rağmen Kazdağları'nda maden arama faaliyetlerini sürdüren Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin bölgeden çekilmesi için imza kampanyası başlattı.

İleri Haber

Kazdağları'nda ruhsat süresi bitmesine rağmen varlığını sürdüren Alamos Gold şirketinin alandan çekilmesi için yaşam savunucuları tarafından Kanada Konsolosluğu'nu muhatap alan bir imza kampanyası başlatıldı.

İmza kampanyasında, "Kanada Hükümeti, uluslararası alanda faaliyet yürüten Kanadalı şirketlerin insan haklarına ve tüm yasalara saygı göstermesi, tüm yönergeleri yerine getirmeleri, faaliyetlerinde şeffaf ve sürdürülebilir olması gerektiğini düşünüyorsa söz konusu şirketin Kazdağları'ndaki varlığı yasal ve etik değildir. Alamos Gold, Kanada'nın uluslararası itibarına zarar vermektedir" denildi.

Şirketin 13 Eylül 2019 itibarıyla ruhsat süresinin dolmasına rağmen bölgeye erişimi engellediği, 48 bin ağaç kesimi için izin alınan alanda yaklaşık 400 bin ağacın kesildiği belirtilen imza metninde çok sayıda hukuksuzluk sıralanarak buna karşı adım atılması istendi.

Şirketin yerine getirmediği yükümlülükleri, hukuksuzlukları ve güvensizliğine ilişkin bilgilerin yer aldığı imza kampanyasında, Kanada Hükümeti'nin ve Türkiye'deki konsoloslukların ülkemizdeki yaptırım ve hukuki süreci beklemeksizin uluslararası yasaları ihlal eden Kanadalı şirketlere karşı işlem yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Orman Genel Müdürlüğü ile Alamos Gold şirketi arasında protokol imzalandığı iddia edilmişti ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, protokole ilişkin de bilgi alınabilmiş değil.

İlgili imza metninin tamamı için tıklayınız:

https://miningwatch.ca/blog/2020/10/30/take-action-protect-ida-mountains-turkey

DAHA FAZLA