Yaşadıkları 3 ev, köy odası ve elbiseleri kendi kendine yandı: Peki yangınların sebebi ne olabilir?

Yaşadıkları 3 ev, köy odası ve elbiseleri kendi kendine yandı: Peki yangınların sebebi ne olabilir?

Afyonkarahisar'da bir ailenin son bir ayda oturduğu 3 ev, köy odası ve samanlık peş peşe çıkan yangınlarda yandı. En son konteyner evde kalan aile fertlerinin şimdi ise giysileri kendi kendine alev almaya başladı. Bu yangınların sebebinin ne olabileceğine ise Iowa Devlet Üniversitesi'nden Alvin R. Lamb'in araştırması ışık tutuyor...

İleri Haber

Afyonkarahisar'da Gümüştaş ailesinin son bir ayda oturduğu 3 ev, köy odası ve samanlık peş peşe çıkan yangınlarda yandı. Belediyenin tahsis ettiği ve yanında yangın muslukları yerleştirdiği konteyner evde kalan aile fertlerinin şimdi ise giysileri kendi kendine alev alıyor. Peki bu yangınların sebebi ne olabilir? Samanlık ve kıyafetlerin kendi kendine yanması mümkün mü?

Iowa Devlet Üniversitesi'nden Alvin R. Lamb'in araştırmasına göre, bir yangının kendi kendine çıkması mümkün. Lamb'in "Yangınların Sebebi Olarak Kendiliğinden Yanma" başlıklı makalesinde yer alan bilgilere göre, saman ve beziryağı gibi kuruyan yağlar kendi kendine çıkan yangınlara sebep olabilliyor.

'90-95 SANTİGRATTA SAMAN KÖMÜRLEŞMEYE BAŞLAR'

Araştırmaya göre, samanın kendiliğinden tutuşmasının sebepleri henüz tamamen anlaşılmış değil. Pek çok gözlemcinin deneylerine dayanarak samanın sıcaklığının yanma noktasına kadar nasıl yükseldiğine dair yapılabilecek en mantıklı açıklama ise şu şekilde:

Süreç, bakteriler ve bitki hücresi solunumunun rol aldığı fermantasyon süreciyle başlar. Fermantasyon sırasında sıcaklık yaklaşık 55-60 derece santigrata kadar ulaşabilir. Saman bu kadar ısındığı zaman oksidasyon oranı çok büyük oranda artar. Bu şekilde oluşturulan ısı sıcaklığı daha da yükseltir ve bunun sonucunda oksidasyon oranı da hızla artmaya devam eder. Yaklaşık 90-95 derece santigrat sıcaklıkta saman kömürleşmeye başlar.

'SEBEP, SAMANA YETERİNCE OKSİJENİN ULAŞMAMASI OLABİLİR'

Deneyler, kömürün de havadan büyük oranda oksijen absorbe ettiğini gösteriyor. Doğal olarak bu da sürekli hızlanan oksidasyona katkıda bulunur. Kömürleşen saman her zaman yanma sıcaklığına ulaşmaz. Bunun sebebi samana havadan yeterince oksijenin ulaşmaması olabilir. Samanın zemine ve köşelere birebir denk gelecek şekilde sıkıca yığılmasıyla gerekli hava tedariğinin engelleneceği ve yanmanın önlenebileceği söylenir.

SAMAN YANGINLARINI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Eğer samanın ahıra bir dereceye kadar nemliyken konulmasından kaçınılamazsa, ısınma emarelerine karşı gözetim altında tutulmalıdır. İlk emare bir ya da iki gün sonra, sabah vakti, saman yığını ısınma sürecinde ortaya çıkan su buharının nemiyle kaplıyken gözlenir. Isınma devam ederse yığının merkezine yakın bölgelerde çöküntüler ya da açıklıklar bulunabilir. Gaz ya da keskin kokular yayılmaya başlarsa ısınma tehlikeli düzeyde artmış demektir ve samanın derhal ortadan kaldırılması gerekir.

BOYALARDA KULLANILAN KURUYAN YAĞLAR DA YANGINLARA SEBEP OLABİLİR

Kendi kendine meydana gelen yangınlardaki bir diğer etken ise boyalarda kullanılan beziryağı gibi kuruyan yağlar. Araştırmaya göre bu yağlar, havadaki oksijeni kolaylıkla absorbe edebilir. Bu süreç o kadar seri gerçekleşir ki oluşan ısı, önceki örneklerin aksine, bu tür maddelerin büyük miktarlarının ısılarını korumalarını bile gerektirmez. Beziryağı ya da pamuk yağı ile doymuş bir avuç pamuk artığı ya da herhangi bir tür kumaş herhangi bir tür yanıcı maddenin yanına atılırsa birkaç saat içinde yangın çıkabilir. Başka birtakım bitkisel ya da hayvansal yağlar da daha az ölçülerde bu özelliğe sahiptir. Gres yağı ya da silindir yağı gibi mineral yağları bu tür tepkimelere girmez.

NE OLMUŞTU?

Afyonkarahisar'ın merkeze bağlı 3 bin 200 nüfuslu Beyyazı beldesinde çiftçilik yapan 51 yaşındaki Fehmi Gümüştaş'ın eşi, oğlu, gelini ve 4 torunuyla oturduğu evin kilerinde 18 Eylül günü akşam saatlerinde yarım saat arayla prizlerin yanmasıyla yangın çıktı. İhbar üzerine gelen Beyyazı Belde Belediye itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kısa sürede söndürdü.

21 Eylül'de ise yine akşam saatlerinde önce evin mutfak kısmında, sonra antresinde yine prizlerden yangın çıktı. Bu yangınların söndürülmesinden sonra aynı gece bu kez elektrik bağlantısı bulunmayan yan taraftaki samanlıkta henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın, belde halkı ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle güçlükle söndürdü.

YANGINLAR DEVAM ETTİ

Jandarma ve itfaiye ekipleri aynı gün peş peşe çıkan yangınlarla ilgili inceleme başlatırken, 22 Eylül'de önce çamaşır makinesinin takılı olduğu prizde yangın çıktı. Bu yangın söndürülürken gece ailenin oğlu 30 yaşındaki Salih ve gelinleri Medine Gümüştaş'ın yatak odasında yine elektrik prizinden yangın çıktı.

İhbar üzerine gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen tek katlı müstakil ev tamamen yanarak çöktü. Yangında bütün eşyaları da zarar gören Fehmi Gümüştaş ve ailesi, evli olan kızının evinde kalmaya başladı.

KALDIKLARI ODADA YANGIN ÇIKTI

Fehmi Gümüştaş ve ailesinin kaldığı odada 23 Eylül'de yine prizin yanmasıyla yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler tüm odayı sardı. İtfaiye ekipleri, vatandaşların da yardımıyla yangını söndürürken, evde maddi zarar meydana geldi.

GİTTİKLERİ HER YER YANDI

Evde yeniden yangın çıkacağı endişesiyle Gümüştaş ailesi sokakta kalmaya başladı. Ancak Afyonkarahisar merkezdeki bir yakınları, aileye kalması için beldedeki eşyalı evini verdi. Gümüştaş ailesi, 24 Eylül'de bu evde kalmaya başladı. Yangın korkusuyla aile nöbet tutarak uyumaya başladı. Fakat 26 Eylül'de evdeki prizler yanmaya başladı. Yangını fark eden Fehmi Gümüştaş, elektriği keserek müdahale etti. Yangın, eve zarar vermeden söndürüldü.

Aile, 28 Eylül gecesi ise bu kez evin çatısında çıkan yangınla uyandı. Fehmi Gümüştaş, evdeki yangın söndürme tüpüyle alevlere müdahale etti. Gelen itfaiye ekipleri, yangını büyümeden söndürdü.

KÖY ODASI DA YANDI

Evin yanmasından edişe duyan Gümüştaş ailesi, 29 Eylül'de köy odasında kalmaya başladı. Ancak ailenin yangın kabusu devam etti. 1 Ekim'de tek odalı misafirhanede prizin yanmasıyla yangın çıktı. Yanlarında yangın tüpü bulundurulan aile üyeleri, alevlere müdahale ederek yangının büyümesini önledi. Gelen itfaiye ekipleri yangını tamamen söndürdü.

KONTEYNER EV VERİLDİ

Kaldıkları her evde yangın çıkması üzerine Beyyazı Belde Belediye Başkanı MHP'li Asım Altıntaş, aileye 2 konteyner ev tahsis etti. Fehmi Gümüştaş ve ailesi, 2 Ekim'de beldenin hemen dışındaki bir alana yerleştirilen konteyner evlere taşındı. Beyyazı itfaiyesi de olası bir yangına karşı konteynerlerin yanına, yangın söndürme muslukları yerleştirdi. İtfaiye ekipleri Gümüştaş ailesine söndürme eğitimi de verdi. Belediye ve vatandaşlar, aileye eşya, giysi yardımı yaptı.

BU KEZ GİYSİLERİ YANMAYA BAŞLADI

Gümüştaş ailesi, konteyner evlere taşındıktan sonra bu kez evdeki giysileri yanmaya başladı. 4 Ekim'de ilk olarak ailenin gelini Medine Gümüştaş'ın üzerindeki giysiler alev aldı. Evdekiler, müdahale ederek giysileri söndürdü. Ertesi günlerde ise ailenin kullandıkları yatak, yorgan ve battaniye gibi eşyalar da kendi kendine alev almaya başladı.

Yangınlar nedeniyle çaresiz kalan Fehmi Gümüştaş, basına açıklama yaparak yardım istedi. Gümüştaş açıklama yaptığı sırada gelini Medine Gümüştaş'ın kıyafetleri kameralar önünde bir anda yanmaya başladı. Genç kadının elbiseleri, çevredekiler tarafından söndürüldü.