Yarın milyonlarca yurttaş iş başı yapacak

Yarın milyonlarca yurttaş iş başı yapacak

Türkiye'de görülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka ve günlük ölü sayısındaki gerilemeyle AKP iktidarı hızlı bir ‘normale’ dönüş takvimi açıkladı. Buna göre berber, kuaför, güzellik salonları ile AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet verebilecek.

Türkiye’de toplam 436 tane AVM var, bunlardan 145’i İstanbul’da bulunuyor. AVM’lerde mağaza ve güvenlik personeli dâhil toplam 520 bin kişi çalışıyor. Çocuk oyun alanı ve yemek yerlerinin ilk aşamada açılmayacak olması iş başı yapacak kişi sayısını bir miktar azaltsa da salgın nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşan çalışanlar iş yerlerine göre dönecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Eylül 2019’da yayımladığı Esnaf ve Sanatkâr Verileri’ne göre Türkiye’de 85 bin 597 kadın ve erkek kuaförü bulunuyor.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, normalleşme açıklamalarının ardından Türkiye Bankalar Birliği tavsiye kararı ile çalışma saatlerinde düzenlemelere giden bankaların da çalışma saatleri eski sisteme döndü. Bu sektörde çalışanlar da göz önüne alındığında iki aydır evlerinde olan yüz binlerce çalışanın pandemi öncesi yaşantısına dönüşü çok hızlı olacak.

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINDA YARI KAPASİTE VE MASKE ZORUNLUĞU

Pazartesi günü toplu ulaşımda yaşanacak yoğunluk ile ilgili İBB’den yapılan açıklamada İstanbul’un Türkiye’deki salgının merkezi olduğu belirtilmesine rağmen toplu taşımalara ilişkin hiçbir düzenleme getirilmediği belirtildi. Yoğunluktan ve toplu ulaşım araçlarının yarı kapasiteyle çalışmasından kaynaklı aksaklıklar yaşanabileceğini belirtilen açıklamada “İBB Bilim Kurulu, 11 Mayıs’ta başlayacak serbestliğin henüz erken bir açılma olduğunu belirtmiştir.

11 Mayıs’ta normalleşme başlıyor ama toplu taşıma kurallarındaki olağanüstü düzenlemeler devam etmektedir” denildi.

Yurttaşları toplu taşıma kullanımına ilişkin uyaran açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Salgın halen devam etmektedir, zorunlu olmadıkça lütfen evden çıkmayınız

- Yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediniz.

- Toplu taşımayı kullanmak zorundaysanız, yoğun saatlerde kullanmamayı çalışınız.

- Otobüs duraklarında, metro istasyonlarında fiziki mesafenizi en az 1-2 metre ile koruyun

- Maskesiz toplu taşıma araçlarına binmek yasaktır. Ayrıca yüzeylere, merdiven korkuluklarına, toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlara dokunmamaya özen gösteriniz.