Yargıtay'ın 'Soma' kararını değerlendiren Kartal: Patronlar artık önlem almak zorunda kalacak

Yargıtay'ın 'Soma' kararını değerlendiren Kartal: Patronlar artık önlem almak zorunda kalacak

Yargıtay, Soma’da 301 işçinin katledilmesine ilişkin davada emsal niteliğinde bir karar verdi. Kararda, Uyar Madencilik’in patronu Can Gürkan ve diğer 3 yöneticinin 301 kişiyi kasten öldürme ve 162 kişiyi kasten yaralama suçundan cezalandırılması gerektiği belirtildi.

Mehmet Fırat Özgür- @zgr_frt

Soma’da maden ocağında yaşanan patlamada 301 işçinin katledilmesi ve 162 işçinin yaralanmasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde ve İzmir Bölge Adliye Mahkemesinde verilen kararlar bozuldu. Basit taksirle ölüme neden olma suçundan 15 yıl hapis cezası verilen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nde tahliyesine karar verilen Soma Kömürleri A.Ş. patronu Can Gürkan’ın “301 kez olası kastla adam öldürme ve “162 kez olası kastla yaralama” suçların mahkum edilmesi gerektiği belirtildi. Diğer yandan sürecin katliamın asli sorumlularından olan Soma Holding'in yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında verilen beraat kararını onadı.

Kararı İleri Haber’e değerlendiren Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, kararı eksikler barındırmasıyla birlikte olumlu bulduklarını dile getirerek, “Bu karar, gelecekte patronları iş sağlığı ve güvenliği için önlem almak zorunda bırakacak” dedi.

 

‘İTİRAZLARIMIZ ÇERÇEVESİNDE BİR SONUÇ ÇIKTI’

Yargıtay’ın verdiği karardan hem işçi yakınlarının hem de avukatların genel olarak memnun olduğunu belirten Kartal, Alp Gürkan hakkında bilirkişi raporlarında asli sorumlu olduğu tespiti yapılmış olmasına dikkat çekerek, “Alp Gürkan’ın beraatinin onanması bir olumsuzluk elbette. Diğer taraftan özellikle Can Gürkan’a verilen 15 yıl hapis cezasının yetersizliğine ve birincil derecede sorumlu olan diğer 3 yöneticinin de yeniden yargılanmalarının önünü açmış oldu. Orada bir karar daha açıklandı. Sadece almış oldukları cezaları bozmadı. Hangi maddeden ve hangi suçla yargılanmaları gerektiği konusunda da bir yaklaşım sergilendi. Yani 301 kere bilinçli bir biçimde adam öldürmek ve 162 sefer de yaralamadan cezalandırılması talep edildi. Bu şu anlama geliyor: Sosyal Haklar Derneği’nden avukat arkadaşlarımızın ve diğer duruşmaları takip eden avukat arkadaşlarımızın itirazları çerçevesinde bir sonuç çıktı” dedi.

‘PATRONLAR ARTIK ÖNLEM ALMAK ZORUNDA KALACAK’

“Akhisar’da mahkeme sonucu açıkladığında bir hüsran oluşmuştu. Beklentilere cevap vermeyen bir karar olarak bakılmıştı. Bir karamsarlık vardı fakat şimdi Yargıtay’ın vermiş olduğu bu kararla aslında bu memlekette hala belki adaletin işleyebileceği şeklinde bir yaklaşım genel olarak ailelerde mevcut” ifadeleriyle ailelerin tutumunu aktaran Kartal, üzerinde durulması gereken noktalardan birinin, Soma davası sürecinde de iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılması gereken düzenlemeler olduğuna dikkat çekmeye çalıştıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

Bu dava devam ederken iş sağlığı ve güvenliği yasası altında özel bir yasa çıkartıldı. O yasa çıkartıldığında bu dava yeni başlamıştı. Daha önce iş sağlığı ve güvenliği meselesi, iş kanununa tabi çeşitli genelgelerle ve yönetmeliklerle gündeme geliyordu. Özel bir yasa çıkartıldı ve bu özel yasada, maden sektöründe de uyulması gereken bazı hükümlerin zorunlu hale getirildiğini gördük. Fakat maalesef siyasal iktidar özellikle maden sektöründe uyulması gereken uluslararası normlara uygun bazı maddeleri sürekli erteledi. Halen bu erteleme süreci devam ediyor. Ama bu mahkeme safhasında da sürekli belirttiğimiz gibi eğer şimdi mahkeme yeniden başta avukat arkadaşlarım ve ailelerin talepleri şeklinde, yani Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar şeklinde sonuca ulaştırırsa bunun sonuçları bence çok olumlu olacakmış gibi gözüküyor. Bu, kaçınılmaz olarak maden sektörü başta olmak üzere patronların iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak zorunda kalmasını sağlayacak diye düşünüyorum.