Yargıtay'dan iş yerinde 'cinsel taciz' için emsal karar

Yargıtay'dan iş yerinde 'cinsel taciz' için emsal karar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, aynı iş yerinde çalışan kadına bakışları ve sözleriyle cinsel tacizde bulunan işçinin, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğine hükmederek, yerel mahkemenin kıdem ve ihbar tazminatı kararını bozdu.

Sakarya'daki bir mağazada kasiyerlik yapan bir kadın, aynı iş yerinde çalışan bir kişinin, sürekli kendisini izlediğini, bakışlarıyla taciz ettiğini, "Seni izlemek beni mutlu ediyor. Sen ne güzelsin, ne kadar sıcakkanlısın" gibi sözler söylediğini için mağaza yönetimine şikâyet etti. Suçlamaları kabul etmeyen ve mağazada şoför olarak çalışan kişi, işten çıkartıldı. İş akdinin haksız nedenle feshedildiğini iddia eden çalışan, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinde de bulunarak dava açtı.

Sakarya 1. İş Mahkemesindeki yargılama sırasında işveren, davacı çalışanın kadın personele cinsel tacizde bulunduğunu belirtti.

İşverenin, söz konusu çalışanın iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini somut delillerle ispatlayamadığı sonucuna ulaşan mahkeme, kıdem ve ihbar tazminatına hükmetti.

Temyiz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise yerel mahkeme kararını bozdu. İş yerindeki cinsel tacizi de irdeleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin kararında, cinsel tacizin kişilik haklarına ve çalışma özgürlüğüne saldırı olduğu vurgulandı.

Kararda, iş yerinde cinsel tacizin, bireysel olarak mağdurlar üzerinde çok boyutlu yıkıcı etkilere sahip olmanın yanı sıra ailesel, kurumsal ve toplumsal düzeylerde de derin etkiler bırakan bireysel ve toplumsal bir sorun niteliği taşıdığına işaret edildi.

 

DAHA FAZLA