Yargıtay, Soma için kararını verdi

Yargıtay, Soma için kararını verdi

Yargıtay, Soma Katliamı davasına ilişkin kararını açıkladı. Onlarca beraat kararının onandığı ve bir kişinin tahliye edildiği kararda, yönetici ve patronların 'kasten öldürme' suçlamasıyla yargılanması gerektiği belirtildi.

Yargıtay 12. Ceza dairesi, Manisa'da 13 Mayıs 2014 yılında 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasına ilişkin kararını verdi. Soma Kömürleri A.Ş. Holding Başkanı Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanık hakkında verilen beraat kararları onanırken Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme müdürü Akın Çelik ve Teknik müdür İsmail Adalı'nın cezaları kesinleşti. Ceza alan sanıklarla ilgili kararda, "301 kez kastla öldürme" ve "162 kez olası kastla yaralama" suçlarından mahkum edilmeleri gerektiği belirtildi. 

Tutuklu sanıklardan Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy’un cezaevinde geçirdiği süre dikkate alındı ve tahliyesine karar verildi. Öte yandan, sanıklar kontrol baş mühendisleri Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu'nun "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan cezalandırılması gerektiği belirtildi. Her iki sanık da daha önce beraat etmişti. Sanık Haluk Evinç hakkında verilen mahkumiyet kararı ise eksik inceleme nedeniyle bozuldu.

2018'de sona eren davada, 4 sanığa 18 yıl ila 22 yıl arasında değişen cezalar verilmişti. Kararın açıklanmasının ardından yaşanan gerginlik üzerine duruşmaya ara verilmiş, fenalık geçiren bazı kişilere sağlık ekipleri müdahale etmişti. Soma mağdurları, kararın ardından Adalet Nöbeti'ne başlamıştı.  

CAN GÜRKAN DA TAHLİYE EDİLMİŞTİ

15 yıl hapis cezasına çarptırılan şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan yurt dışı yasağı konularak 18 Nisan 2019'da tahliye edilmişti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan ile ilgili ise infazı gereken toplam hapis cezasının 5 yıl 6 ay olması ve yattığı süre, dosyada gerekçeli karar ve temyiz taleplerinin tebliği için geçecek süre ile Yargıtay'a gidiş dönüş süresi nazara alındığında toplam infaz süresinin aşacak şekilde tutuklu kalacağı anlaşıldığından yurt dışı yasağı uygulanarak tahliye edilmesi yönünde karara vardı.